Rik Kuethe

In eerste debat laat Clinton Trump straatlengtes achter zich

27 september 2016Leestijd: 2 minuten

Hillary Clinton, de Democratische kandidaat voor het presidentschap, heeft maandagavond 26 september, in de aula van de Hofstra University, in de staat New York het eerste debat met haar Republikeinse tegenstander Donald Trump overtuigend gewonnen.

De traditie van deze debatten op de televisie werd gevestigd in de herfst van 1960 toen John Kennedy en Richard Nixon om de eer streden. (Kennedy won nipt).

Minzaam

Een van de grote handicaps van Hillary Clinton is dat ze vaak de uitstraling heeft van een vrieskist. Maar in dit debat was daar niets van te merken. In haar rode pakje viel ze – en dat bijvoeglijk naamwoord wordt zelden met haar in verband gebracht – zelfs minzaam te noemen.

Donald Trump zat er, zoals gewoonlijk, de ogen geloken, het haar goed geföhnd, bij als een zwaargewicht bokser die nog een beetje moet bijkomen van het pak slaag dat hij de vorige avond heeft opgelopen.

Trump begon sterk met een scherpe aanval op de belangrijkste handelsakkoorden, zoals NAFTA, die de Verenigde Staten gesloten hebben. Maar al snel begonnen zijn interventies minder to the point te raken. Clinton had hem in de hoek toen zij de vraag opwierp waarom hij als eerste presidentskandidaat in tachtig jaar zijn belastingaangifte niet openbaar maakte.

Trumps repliek was dat hij de manier waarop de federale overheid met belastinggelden smijt niet te verteren vindt. Een antwoord dat weinig hout snijdt.

Kernwapens

Trump kon ook niet duidelijk maken waarom hij nu voor het eerst sinds kort gelooft dat president Barack Obama in de Verenigde Staten is geboren. De afgelopen acht jaar hield Trump, een bewering met een racistisch randje, altijd vol dat dit niet zo was. Van het gevaar van kernwapens, dat hij tot dusverre bagatelliseerde, lijkt de miljardair in onroerend goed inmiddels doordrongen te zijn.

Voor iemand die tot aan deze campagne hooguit een bijeenkomst van aannemers heeft toegesproken, deed Donald Trump het nog verdienstelijk ook. Maar hij bleef straatlengtes achter op Hillary Clinton, ter zake kundig, superieur en tot verbazing van vriend en vijand incidenteel zelfs gevat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.