Duitse regering: Turkije steunpilaar van radicale islamieten

16 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De Duitse regering ziet Turkije als steunpilaar voor allerlei islamitische groeperingen. Terreurgroepen zouden ‘actief ondersteund’ worden door het regime van Recep Tayyip Erdogan, al willen de Duitsers daar in het openbaar het liefst zo min mogelijk over zeggen.

Merkels regering is er zeker van dat Erdogan bewust radicaalislamitische bewegingen helpt. Dat blijkt uit uitgelekte antwoorden van de regering op Kamervragen van oppositiepartij Die Linke, die in handen zijn van ARD.

Duitsland ziet affiniteit Erdogan met moslimbroeders
Al jarenlang is het samenwerken met terreurgroepen in het Midden-Oosten bewuste politiek van de Turken, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘De vele uitingen van de AK-partij en Erdogan ter ondersteuning van de Egyptische Moslimbroederschap, Hamas en gewapende islamitische rebellen in Syrië onderstrepen de affiniteit met hun moslimbroeders’. Ankara wordt beschreven als een ‘centraal actieplatform voor islamieten uit de regio’.

Uit de documenten blijkt dat de Turken sinds 2011 de banden met Hamas zelfs hebben versterkt. Hamas staat sinds 2003 binnen de Europese Unie bekend als een terroristische organisatie, maar Ankara ziet de groep als de legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Erdogan heeft meermaals de leider van Hamas, Ismael Hanija, verwelkomd in Turkije.

Ook de observatie dat Turkije radicale islamieten in Syrië helpt, is niet per se nieuw. Vorig jaar kwamen al berichten naar buiten dat Turkije islamitische strijders bewapende en heen en weer over de grens liet gaan. Erdogan heeft dat altijd ontkend.

Merkel heeft het liefst zo min mogelijk kritiek op Turkije
De gelekte antwoorden zijn pijnlijk voor Merkel, die de afgelopen maanden juist probeerde zo min mogelijk kritiek te uiten op het regime van Erdogan. Zo hield Merkel zich grotendeels stil rond controverses over het erkennen van de Armeense genocide en de Duitse komiek Jan Böhmermann. De Turken spelen onder meer een grote rol bij het bestrijden van de migratiecrisis.

Sevim Dagdelen, Parlementslid van Die Linke, noemt het ‘onbegrijpelijk dat Erdogan met fluwelen handschoenen wordt behandeld’. Zo wordt het Duitse volk misleid en wordt Duitsland er mede schuldig aan dat Turkije ‘het middelpunt van de gewapende islamieten’ is geworden.