Afshin Ellian Afshin Ellian

Obama mag gevaar islamitische radicalisering niet meer negeren

07 december 2015Leestijd: 4 minuten

Wie kijkt naar de lijst met door de islam geïnspireerde aanslagplegers, ziet dat het jihadisme ook de Amerikaanse samenleving bedreigt. Dit kan Obama niet oplossen met mooie speeches; het is tijd voor maatregelen.

De belofte van Islamitische Staat (IS) is ingelost: ook de Verenigde Staten werden aangevallen. Precies een dag voor Thanksgiving zei president Barack Obama dat ‘no specific and credible intelligence indicating a plot on the homeland.’ De inlichtingendiensten hadden geen aanwijzingen voor een aanval op Amerika.

De president zei dit na de aanslagen in Parijs. Zeven dagen later richtten volgelingen van IS een bloedbad aan in Californië. Homegrown terrorism – terrorisme van eigen bodem – is geen specifiek Europees probleem. Al in 2005 hoorde ik van Amerikaanse veiligheidsdiensten dat ze zich ernstig zorgen maakten over radicalisering in Amerika.

Volwaardig burgerschap

Maar de meeste Amerikaanse autoriteiten hadden hun oren te luister gelegd bij de sociale wetenschappers in Europa, die twee redenen noemden als grondslag voor islamitische radicalisering.

Europa is in tegenstelling tot Amerika niet in staat om migranten volwaardig burgerschap te bieden, en de gebrekkige sociale en economische integratie van minderheden in Europa maakt sommige moslims weerloos.

Dit zijn niet de voornaamste redenen achter de islamitische radicalisering. Achterstandswijken creëren wel de noodzakelijke infrastructuur voor geradicaliseerde personen.

Na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo nodigde het Witte Huis enkele Europese bestuurders uit om over de radicalisering van moslims in Europa van gedachte te wisselen. Het werd een nutteloze bijeenkomst, zoals er de afgelopen jaren zoveel inhoudsloze bijeenkomsten werden georganiseerd.

Fort Hood

Laten we naar de feiten kijken. De aanslagen van 11 september 2001 werden gepleegd door een groep moslims uit diverse landen, onder meer Libanon, Egypte, Saudi-Arabië. Maar de helft van aanvallen sinds 2001 is volgens The New York Times gepleegd door terroristen die in de Verenigde Staten zijn geboren.

In 2009 vermoordde Nidal Malik Hasan dertien mensen in Fort Hood, Texas. Hij stond in rechtstreeks contact met Al-Qa’ida. Elton Simpson, Nadir Hamid Soofi en Abdul Malik Adbul Kareem pleegden dit jaar een aanslag op tentoonstelling over Mohammed-cartoons in Texas, waar ook PVV-Kamerlid Geert Wilders bij was.

Mariniers

De twee daders werden gedood, de derde werd gearresteerd. Mohammad Youssuf Abdulazeez, een genaturaliseerde Amerikaan, vermoordde een paar maanden geleden vier mariniers in Chattanooga. Dat was de laatste aanslag in Amerika.

San Bernardino, 2 december. Syed Rizwan Farook (28) een geboren Amerikaan uit een Pakistaanse familie, en zijn echtgenote Tashfeen Malik (uit Pakistan), pleegden de laatste en bloedigste jihadistische aanslag sinds 9/11 in Amerika.

Beiden hadden het goed in Amerika. Farook studeerde aan een school en later aan een universiteit in San Bernardino. Hij was ‘health inspector’ en bezocht regelmatig de moskee. De andere jihadist was in Pakistan geboren en verbleef met haar familie enige tijd in Saudi-Arabië.

Bloei

Zij studeerde farmacie aan Bahauddin Zakariya University. Volgens haar vrienden veranderde zij na 2009. Zij gedroeg zich als een wahabbist. Haar omgeving zag in haar slechts de bloei van een conservatief-religieuze identiteit.

In 2013 keerde zij terug naar Saudi-Arabië, waar zij met Farook trouwde. Malik droeg geregeld een niqab.

Dit alles was voor de Amerikaanse autoriteiten geen aanleiding voor verder onderzoek bij het verlenen van een verblijfsvergunning op grond van gezinshereniging. Vorige week gingen de twee naar een bedrijfsfeestje in San Bernardino om onschuldige aanwezigen te vermoorden in naam van Allah.

Waarheid

Ze lieten een kind van zes maanden achter. IS claimde de aanslag. Dit is kennelijk de eerste aanslag van door IS geïnspireerde terroristen in Amerika.

Een paar weken geleden melde de Volkskrant op gezag van deskundigen dat juist nu de middenklasse wordt aangetrokken door het jihadisme. Het jihadisme is een ideologisch conflict, een godsdienstconflict.

Wie door de ‘ware religie’ wordt aangetrokken, veracht het leven. President Obama weigert deze waarheid onder ogen te zien. Ontkennen helpt niet. Natuurlijk zal het jihadisme zich ook richten op criminelen en halve criminelen. De veiligheidsdiensten van Iran zijn ook ooit opgericht door criminelen.

Goede leven

Maar wat criminelen losmaakt uit de criminaliteit is het eeuwige leven. Dat is de ware religie. De ware religie biedt zijn volgelingen eeuwige roem en een eeuwig leven. Deze gevaarlijke fantasten storten de wereld in oorlog en ellende.

Daarbij kunnen we ook denken aan die twee Tsjetsjeense jongens Tsarnajev die in 2013 een aanslag pleegden op de marathon van Boston. Ze hadden alle reden om Amerika dankbaar te zijn voor hun veilige en goede leven aldaar. Maar de ware religie fluisterde hen in: dood de ongelovige westerlingen.

Amerika geloofde dat de vijand uit den vreemden komt. Nu woont vijand in Amerika. Sterker nog, de vijand heeft de Amerikaanse nationaliteit. Dit kan president Obama niet downplayen met een mooie toespraak. Ook hij moet maatregelen nemen.

Het jihadisme verscheurt de westerse samenlevingen. Het islamitische terrorisme brengt de rechtsvrede in het Westen in gevaar. Al ruim een decennium waarschuw ik voor de destructieve kracht van het jihadisme.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.