Elk NAVO-lid, ook Nederland, moet meestrijden tegen IS in Syrië

04 december 2015Leestijd: 4 minuten
'EPA'

Solidariteit in tijden van terreur en dreiging is een heilig principe dat door alle westerse landen in acht moeten worden genomen. Zonder vernietiging van IS is een politieke oplossing voor het verscheurde Syrië onmogelijk.

Groot-Brittannië gaat Islamitische Staat (IS) in Syrië bombarderen. Voorafgaand aan het besluit werd in het Britse parlement heftig gedebatteerd. De Labour Party – de Britse sociaal-democraten – is diep verdeeld.

De nieuwe leider van de sociaal-democraten behoort tot de uiterst linkse vleugel van de partij. Jeremy Corbyn wijkt ernstig af van traditionele sociaal-democratische traditie. Corbyn lijkt eerder op een communistische leider dan op een sociaal-democraat.

Kloof

Het is zeer de vraag of hij op den duur het Britse electoraat kan aanspreken. Hier zien we een duidelijke kloof tussen de leden van een partij en de kiezers van een partij.

Corbyn besloot de parlementariërs van zijn partij de vrijheid te gunnen om zelf te bepalen of ze voor of tegen het bombarderen van IS in Syrië zijn. Dat was het gevolg van de verdeeldheid in de sociaal-democratische fractie.

Enkele sociaal-democratische parlementariërs waren tegen Britse deelname aan de militaire actie tegen IS in Syrië omdat er geen politiek plan ligt voor de toekomst van Syrië. Daar hebben ze zeker een punt.

Ramp

De vraag is namelijk of de bombardementen op IS in Syrië kunnen bijdragen aan een vredige toekomst van Syrië. Groot-Brittannië neemt wel deel aan de bombardementen tegen IS in Irak. Dat is legaal en legitiem. De Iraakse regering vroeg de westerse wereld om ze te helpen bij het bestrijden van IS.

Daarnaast was sprake van een humanitaire ramp, namelijk de genocide op de Yezidische Koerden. Die operatie is overzichtelijk: het verslaan van IS in Irak. Maar ook de uitkomst hiervan is geen garantie voor vreedzame ontwikkeling in Irak. De sjiitische fundamentalisten hebben daarvoor te veel macht in Bagdad.

Grondtroepen

Toch is de operatie in Irak zinvol omdat daarmee de positie van de Koerden wordt versterkt. Bovendien worden de Yezidi’s gered van vernietiging. Maar ondanks alle bombardementen heerst IS nog steeds over enkele belangrijke gebieden in Irak.

Met bombardementen kan IS niet worden verjaagd, daarvoor zijn grondtroepen nodig. Het is zeer de vraag of Koerden in niet-Koerdische gebieden kunnen en willen opereren. De stad Mosul ligt niet-Koerdisch gebied. De sjiitische regering treft met behulp van Iran voorbereidingen voor een groot offensief.

Oppositie

Er is vooralsnog geen duidelijk politiek plan voor Syrië. Er zijn immers twee grote problemen: het lot van president Bashar al-Assad en de gewapende oppositie die voornamelijk bestaat uit jihadisten.

De Britse premier David Cameron is van mening dat de vernietiging van IS in Syrië van belang is voor de veiligheid van Groot-Brittannië en de rest van Europa. Daar twijfelt niemand aan.
De bombardementen kunnen de infrastructuur van IS uitschakelen: trainingskampen, zware wapens en economische bronnen. Britse of Nederlandse vliegtuigen zijn daar niet voor nodig. De Amerikanen bombarderen continu IS-doelen, en sinds kort doet de Russische luchtmacht dat ook.

Parijs

Wat is dus het werkelijke motief van de Britten om deel te nemen om aan die bombardementen?

Er zijn twee belangrijke zaken die wat Cameron betreft samenhangen met militaire actie in Syrië wil bereiken: solidariteit met Frankrijk en de Russische positie. De Franse president François Hollande vroeg bondgenoten en andere Europese landen om mee te helpen aan de vernietiging van IS. Deze oproep deed Hollande na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs.

Het moet niet zo zijn dat een Europees land onder vuur mag worden genomen omdat het in een strijd verwikkeld is met terroristen. De solidariteit die Hollande eist, is buitengewoon belangrijk – de jihadisten zouden immers ook Groot-Brittannië of Nederland kunnen aanvallen.

Vreemd

Het zou vreemd zijn als wij in dit geval niet op de solidariteit van andere bondgenoten zouden kunnen rekenen.

De Russische positie speelt ook een rol in deze discussie. Indien westerse landen niet als een grote coalitie aanwezig zouden zijn in de strijd tegen IS, blijft te veel ruimte over voor de Russische president Vladimir Poetin.

De aanwezigheid van de westerse coalitie in Syrië zou de machtsverhoudingen tussen Rusland en zijn bondgenoten, en het Westen in balans houden. Ook voor het vinden van een politieke oplossing is militaire aanwezigheid van het Westen in Syrië van belang.

Symbolisch

Wie in Syrië niet bijdraagt aan de vernietiging van de terroristen, heeft geen reële positie bij de discussie over een politieke oplossing.

De bombardementen op IS in Syrië brengen geen politieke oplossing voor de Syrische burgeroorlog, maar ze verstevigen de westerse positie bij het zoeken naar een politieke oplossing.

Vanuit het oogpunt van de terreurbestrijding is elke aanval op IS, waar dan ook, noodzakelijk.

Eigenlijk moeten op dit moment alle NAVO-landen – hoe symbolisch ook dat ook moge klinken – meedoen aan de strijd tegen IS, ook in Syrië. De interne solidariteit in tijden van terreur en dreiging is een heilig principe dat door alle westerse landen in acht moeten worden genomen.

Ja, ook Nederland moet om deze redenen mee doen aan het bombarderen van IS in Syrië. Zonder de vernietiging van de jihadisten is er geen politieke oplossing voor Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.