Visegrad-landen werken hard aan exit-strategie

11 oktober 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

Formeel bestaat er één Europese Unie, vastgelegd in het Lissabon-verdrag. Maar in werkelijkheid zijn er verschillende Europa’s, sinds bondskanselier Merkel in september besloot eenzijdig het verdrag van Schengen voor onbepaalde tijd buiten werking te stellen.

De Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, ofwel V4) besloten na Merkels ingreep om vast te houden aan Europees en nationaal recht. De Duitse regering onder leiding van Merkel deed dit om migranten illegaal Europa binnen te laten, terwijl de V4 de toestroom van vooral economische migranten beheersbaar wil houden.

Duitse dollemansrit

Merkels beslissing heeft inmiddels de kwalijke reuk van een  machtsgreep gekregen. De bondskanselier zette Schengen en dus het Lissabon-verdrag op losse schroeven en legde Europa nieuwe spelregels op: een gedwongen migrantenquotum.

Merkel trok vervolgens in eigen huis een serie volmachten naar zich toe. Er is in Duitsland een regeringscommissie geïnstalleerd die de sociale media gaat censureren. De belangrijkste criticus in eigen gelederen, minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, werd aan de kant gezet.

Het vluchtelingendossier is nu in handen van Merkels spindoctor Peter Altmeier, chef van het Bundeskanzleramt. Ook het huisvestingsbeleid voor migranten wordt inmiddels gerund vanuit het kantoor van de bondskanselier.

Merkel heeft vooralsnog de steun van de Duitse mainstream-media die een sleutelrol speelt bij het consolideren van deze greep naar de macht en het demoniseren van haar critici, onder wie de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Exit-strategie

De V4 hebben natuurlijke het volste recht om niet in een dergelijk Europa à la carte te willen leven. Gelijkwaardigheid en niet de politiek van voldongen feiten was de afspraak, toen de V4-landen in 2004 hun handtekeningen zetten onder het Unie-verdrag.

De V4 weigeren niet alleen de gedwongen quotumregeling uit te voeren, maar werken nu hard aan een exit-strategie om gevrijwaard te blijven van wat zij zien als een Duitse dollemansrit die de Europese samenwerking op losse schroeven heeft gezet en de doodsteek zal zijn voor hun typische Midden-Europese cultuur – de Habsburgse civilisatie –  waarvan zij de erfgenamen zijn.

Deze week kwamen de vier staatshoofden van de V4 bij het Hongaarse Balatonmeer bijeen om de exit-strategie uit te werken. De vier presidenten, Janos Ader (Hongarije), Milos Zeman (Tjsechië), Andrzej Duda (Polen), en Andrej Kiska (Slowakije) zijn het eens: de V4 zullen zich blijven verzetten tegen het ‘Brussels dictaat’, de gedwongen verdeling van migranten over Europa, en verder moeten ook de buitengrenzen van het Schengengebied worden verdedigd.

De V4 hebben de historische beslissing genomen om over te gaan tot de harmonisatie van hun militaire samenwerking en troepenopbouw. Interessant genoeg niet om de Russische separatisten die worden gesteund door de Russische president Vladimir Poetin uit het naburige Oost-Oekraïne te verjagen, maar om de Hongaarse zuidgrenzen te verdedigen tegen de ongewenste gevolgen van het Duitse opendeurenbeleid.

Kroatië

Het Kroatische staatshoofd Kolinda Grabar-Kitarovic schoof aan bij het Visegrad-overleg. De moedige Kroatische gaat in tegen het opendeurenbeleid van haar eigen socialistische premier Zoran Milanovic, die deze week Hongarije nog een blinde darm van Europa noemde die zo snel mogelijk moet worden geamputeerd.

Grabar-Kitarovic heeft de keuze tussen Kroatische aansluiting bij de V4 of een positie van Kroatië in de migrantencorridor als Duitse vazalstaat. Het is begrijpelijk dat zij kiest voor het eerste en Kroatische kinderen een toekomst gunt in een geciviliseerd en welvarend Midden-Europa waar bovenal het recht nog serieus genomen wordt.

De Kroatische exit-strategie kan realiteit worden als op 8 november de parlementsverkiezingen zijn en het staatshoofd de  regering van Milanovic kan lozen.

Het is dan de bedoeling om nog voor het invallen van de winter met hulp van de V4 de EU-buitengrens tussen Kroatië en Servië met een hek af te sluiten, zodat de illegale migrantenstroom over de Balkanroute Duitsland niet meer kan bereiken. Mocht de kliek van Milanovic politiek toch nog overleven – wat gezien de peilingen in Kroatië zeer onwaarschijnlijk is – dan gooit Hongarije het hek met Kroatië definitief op slot.