Dat Hongaren grens met Servië sluiten is zeker niet onbezonnen

24 juni 2015Leestijd: 1 minuut
'Csaba Segesvari/AFP/ANP'

De verontwaardiging over het Hongaarse plan om een hek te plaatsen langs de grens met Servië, is groot. Maar dit hek beschermt ook Europa tegen illegale ­migranten.

Wat als West-Europa na de Hongaarse Opstand tegen het Sovjet-regime in 1956 de grenzen had gesloten voor Hongaarse vluchtelingen? En wat als de Hongaren het IJzeren Gordijn in 1989 niet hadden doorgeknipt, toen DDR’ers de verstikkende onvrijheid wilden ontvluchten?

De verontwaardiging over het Hongaarse plan om een 4 meter hoog en 170 kilometer lang hek te plaatsen langs de grens met Servië, is groot. De afrastering moet de eindeloze stroom illegale immigranten tegenhouden die Hongarije zien als de hoofdingang van de Europese Unie (EU). Afgelopen jaar telde Hongarije 43.000 immigranten. Dit jaar zal de stroom aanzwellen tot naar verwachting 130.000.

Afkeuring

Mensenrechtencommissaris Nils Muiznieks (Raad van Europa) noemde het Hongaarse plan ‘onbezonnen’. Ook de Servische regering en de VN Vluchtelingenorganisatie vielen het besluit van premier Viktor Orbán aan. Maar waar is de afkeuring over de hekken die Bulgarije en Griekenland langs hún EU-buitengrens neerzetten?

In 1989 negeerden de Hongaren de klachten uit Moskou over de geopende grens. Dat zij zich nu opnieuw doof houden voor kritiek op het beheer van hun eigen grenzen, is begrijpelijk. Bovendien, zegt Orbán terecht, beschermt het hek ook Europa tegen illegale ­migranten.

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.