Afshin Ellian Afshin Ellian

Pakistan heeft de wedergeboorte van de Taliban op zijn geweten

16 februari 2015Leestijd: 4 minuten

Terwijl de Amerikaanse soldaten tegen de Taliban vochten en de Amerikaanse regering honderden miljoenen aan Pakistan gaf, waren Pakistaanse inlichtingendiensten bezig de Taliban te reorganiseren.

Het wordt een hete zomer voor de Afghanen. Komende lente voltrekt zich een grootschalig Taliban-offensief in heel Afghanistan. Het wordt een zware beproeving voor de inwoners van het land.

Het heeft alles te maken met de Amerikaanse president Barack Obama. De Verenigde Staten hebben besloten om hun troepen terug te trekken uit Afghanistan, en andere NAVO-landen volgden het Amerikaanse voorbeeld.

Temperen

De Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan is al maanden onderwerp van gesprek in Washington en in de bergen van Afghanistan. Er zijn militairen die de Obama-strategie in Afghanistan desastreus vinden.

Daarentegen verheugen de Taliban zich op het vertrek van de Amerikaanse troepen. Ik wil het enthousiasme bij Taliban temperen: de Amerikanen gaan slechts gedeeltelijk weg uit Afghanistan.

Trainers

En terugtrekking is een onjuist woord: het gaat hier om troepenvermindering. Het CIA-station in Afghanistan zal onverminderd actief blijven in de strijd tegen het terrorisme. Ook zal de Amerikaanse luchtmacht aanwezig blijven. Daarnaast blijven nog enkele duizenden commando’s en trainers achter.

Is dat genoeg om de CIA-medewerkers en diplomaten in Afghanistan te beschermen? De vermindering van troepen maakt de Verenigde Staten kwetsbaar; de Taliban hopen bij het volgende offensief een aantal belangrijke gebieden te kunnen veroveren.

Complottheorieën

Mocht het uit de hand lopen, dan komen in de zomermaanden disproportioneel veel Amerikanen en Afghanen om het leven. De westerse naïviteit in het Midden-Oosten is bijna grenzeloos – ongeloofwaardig bijna. Velen denken daarom in de sfeer van complottheorieën.

De Taliban-beweging werd ooit opgericht met hulp van Pakistaanse inlichtingendiensten en Saudi-Arabië. Pakistan hoopte zo invloed te kunnen uitoefenen in Afghanistan.

Daarnaast zouden alle radicale groepen en personen naar Afghanistan gaan, wat de veiligheid van Pakistan zou vergroten. Andere radicale islamitische groepen worden dan naar India gedirigeerd. Dit was het beleid van Islamabad.

Junta

Na de aanslagen van 9/11 stelde George W. Bush, de toenmalige Amerikaanse president, Pakistan een ultimatum. Pakistan moest meedoen aan de oorlog tegen Taliban-Al’Qa’ida en de inlichtingendiensten van Pakistan moesten worden hervormd.

De militaire junta van Pakistan onder leiding van Pervez Musharraf besloot gehoor te geven aan de Amerikaanse oproep – waarna het Pakistaanse leger kon rekenen op ruim 1 miljard euro aan Amerikaanse hulp.

Wedergeboorte

Pakistan werd weer een bondgenoot. Heeft het land zich gehouden aan zijn belofte? Of speelde Pakistan een dubbelspel?

Volgens oud-president van Afghanistan Hamid Karzai was het laatste het geval. De Pakistaanse inlichtingendiensten zouden opnieuw steun hebben gegeven aan de Afghaanse Taliban. Zonder de steun van Islamabad zou de wedergeboorte van Taliban onmogelijk zijn geweest.

Pakistan ontkende in alle toonaarden. De Pakistaanse journalist Ahmed Rashid verscheen in de westerse media met een omgekeerde boodschap: Afghanistan is een gevaar voor Pakistan. Hij wilde zeggen dat die achterlijke fundamentalistische Afghanen Pakistan zouden ontwrichten.

Ontwricht

Rashid was in het Westen bekend geworden met zijn boek over de Taliban. In 2001 waren er geen andere boeken over de Taliban dan dat van Rashid.

Ahmed Rashid is een mooi voorbeeld hoe charlatanerie werkt. Het was Pakistan dat Afghanistan ontwrichtte. En de eerste fundamentalistische staat in dat deel van de wereld werd in Pakistan opgericht, onder leiding van generaal Muhammad Zia-ul-Haq (1924-1988).

Hij introduceerde de sharia in het rechtssysteem van Pakistan. En hij coördineerde met enkele naïeve Amerikanen een ‘Charlie Wilson’s War’ in Afghanistan met de meest duistere krachten uit het Midden-Oosten.

Ware houding

In een gesprek met The Guardian onthult oud-president en leider van militaire junta Pervez Musharraf zijn ware houding jegens de Taliban. Hij zegt daarin dat hij tegen oud-president Hamid Karzai was omdat in diens regering te weinig Pashtun waren opgenomen.

Dat is natuurlijk onzin. Bovendien beweert hij dat Hamid Karzai goede banden had met India. En dat kan volgens de Pakistaanse generaal niet. Let op wat hij zegt: van Pakistan mag Afghanistan geen goede contacten onderhouden met India. Omdat Pakistan India als vijand beschouwt, moeten ook de Afghanen deze bizarre logica volgen.

9/11

In zijn interview zegt Musharraf dat hij en zijn land ook na 9/11 banden had met Taliban: ‘Musharraf said Pakistani spies in the Inter-Services Intelligence directorate (ISI) cultivated the Taliban after 2001 because Karzai’s government was dominated by non-Pashtuns, the country’s largest ethnic group, and officials who were thought to favour India. “Obviously we were looking for some groups to counter this Indian action against Pakistan,” he said. “That is where the intelligence work comes in. Intelligence being in contact with Taliban groups. Definitely they were in contact, and they should be.”‘

Pakistan heeft dus, na de bevrijding van Afghanistan, de wedergeboorte van de Taliban gecultiveerd. Dat betekent dat terwijl de Amerikaanse soldaten tegen de Taliban vochten en hun regering honderden miljoenen aan Pakistan gaf, de Pakistaanse inlichtingendiensten bezig waren met het organiseren van Taliban.

Terreurgeneraal

Een Pakistaanse generaal – dus inwoner van Reinistan (het land van reine mensen, ofwel moslims) – organiseerde het terrorisme tegen de NAVO en de Afghaanse bevolking. Plotseling vindt de terreurgeneraal dat deze toestand ‘most unhealthy’ is.

Dank u wel, vertel dat vooral aan de nabestaanden van ruim vierduizend westerlingen en de duizenden Afghanen. Waarom nu pas? Dat heeft te maken met het feit dat de houdbaarheidsdatum van het Pakistaanse dubbelspel is verstreken: de recent opgerichte Pakistaanse Taliban wil ook het Pakistaanse leger uitroeien.

Het immorele en onbetrouwbare Pakistaanse leger dat eigen volk en andere volkeren aan de regionale moordenaars uitlevert, moet worden veracht.

De Pakistaanse staat verdient nul komma nul waardering en geen cent aan steun.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.