Terrorist in Sydney bewees lachwekkende naïviteit van Westen

19 december 2014Leestijd: 4 minuten

Man Haron Monis, de Iraanse terrorist die een aanslag pleegde in een café in Sydney, werd door de Australische autoriteiten nooit echt serieus genomen. Zijn gruwelijke daad laat zien hoe naïef het Westen is bij de islamitische terreurdreiging

Een grote stad werd ontwricht door één man: Man Haron Monis hield Sydney zeventien uur in zijn greep. Terreur in optima forma.

Monis is een Australiër van Iraanse komaf. De verwarring was daarom groot. Kan een Iraniër wel een sympathisant zijn van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS)? Het klinkt inderdaad onlogisch, maar het is een complex vraagstuk.

Asiel

Haron Monis vroeg in 1996 asiel aan de Australische overheid. Hij kreeg het, omdat hij beweerde dat hij als andersdenkende mullah voor zijn leven moest vrezen in Iran, dat een streng islamitische regime kent. Een aantrekkelijk geval: een Iraanse geestelijke die zijn leven in het land van geestelijken niet zeker was.

De Iraanse staat noemt Monis een bedrieger. Volgens Teheran zou hij op grond van malafide financiële handelingen door de Iraanse autoriteiten berecht moeten worden. Maar ze ontkennen niet dat hij een religieuze leerlingen (een Talaba) was. Voor de Iraanse ayatollahs is het buitengewoon onaangenaam dat deze terrorist in kledij van een ayatollah verscheen. De ayatollahs verkeren in de veronderstelling dat de wereld hun uniform als een symbool van onschuld ziet.

Daarom is de Iraanse regering bezig om de terrorist als gek en een crimineel neer te zetten. Dat is natuurlijk lachwekkend. In waarheid doet elke ayatollah met zijn uniform de rechtgeaarde Iraniërs en wereldbewoners denken aan een politieke misdadiger. Wij zijn de massagraven van Iran niet vergeten. Evenmin zijn we Neda Agha Sultan vergeten, die voor de ogen van de wereld in 2009 in opdracht van het Iraanse bewind werd neergeschoten.

Sjeik Haron Monis is echt niet krankzinniger dan de ayatollahs die over Iran heersen.

Eis

In de media wordt over Monis op een vernederende wijze geschreven dat hij een ‘zelfbenoemde sjeik’ was. Zijn alle andere sjeiks volgens de democratische procedure tot sjeik benoemd?

Welnee, Sjeik Haron is niet minder sjeik dan alle andere sjeiks. Haron deed in het begin aan ‘spirituele genezing’.  Ook dit is niet erg vreemd. Het is core business van de Iraanse ayatollahs.

Dat de sjeik in Australië tijdens zijn spirituele activiteiten bijgelovige vrouwen betast, is wellicht ook een onverwoestbaar visioen van vele ayatollahs. Vrouwen vinden ze erg leuk. De sjeik van Sydney is beslist geen vreemde vogel in de wereld van ayatollahs. De ontevreden klanten beschuldigden hem van seksuele intimidatie.

Wat hadden ze anders verwacht van deze sjeik? Sjeik Monis werd langzamerhand radicaal. Hij eiste de vrede van de islam door de terugtrekking van alle westerse soldaten uit Afghanistan en Irak. Niet echt een originele eis!

Moord

De sjeik werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op Noleen Hayson Pal. De hoofverdachte is Amirzh Droudis, een 34-jarige vrouw. Hij zou haar geholpen hebben bij deze moord. Dit gebeurde in 2013.

Maar hij werd op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Al eerder werd hij door de Australische inlichtingendienst in de gaten gehouden. Hij schreef haatbrieven aan de ouders van omgekomen soldaten in Afghanistan.

Voor die daden werd hij veroordeeld tot een taakstraf. Volgens de Australische premier stond sjeik Monis tussen 2008 en 2009 op de terrorismelijst van de inlichtingendiensten. Daarna verdween hij uit die lijst. Men zag hem als een clown, een stripfiguur uit een komische tekenfilms of een figurant uit een film van acteur Sacha Cohen.

Wolf

Hij werd een eenzame wolf. Maar geen onbekende: een maand geleden kondigde hij op zijn website aan dat hij de ware religie had gevonden: de salafistische islam.

Het ongeloof van sjiieten heeft hij ingeruild voor de waarachtige uitleg van de islam. Dit proces is al in de hele wereld gaande: er zijn ook autochtone Nederlanders die de ware islam ontdekken.

Bij een aantal mensen in de wereld is sprake van een re-islamiseringsproces. Sjeik Monis deed vol overtuiging mee aan het mondiale re-islamiseringsproces. Hij deed niks afwijkends of unieks. Daarnaast verklaarde hij zijn loyaliteiten aan IS-kalief Abu Bakr al-Baghdadi. Voor de Australische premier Tony Abbott wekt het verbazing dat deze sjeik over een wapenvergunning beschikte.

Zware wapens

De eenzame wolf had een handwapen met goedkeuring van de Australische regering. De premier van Australië zei dat de sjeik gelukkig niet over een vergunning voor zware wapens beschikte. O. ja, gelukkig! Dat moet hij vooral vertellen aan die twee kinderen die hun moeder hebben verloren door de terreurdaad van de sjiitische mullah die in een soennitische sjeik veranderde.

De eenzame wolf was een bekende wolf die door autoriteiten maar niet serieus werd genomen. De terrorist van Sydney bewees de lachwekkende naïviteit van het Westen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.