Erkenning van ‘Palestina’ zou beloning zijn voor fout gedrag

03 december 2014Leestijd: 2 minuten

Dat in Europa steeds meer parlementen ‘Palestina’ willen erkennen, is vooral symbolisch. Het gevaar is dat de Palestijnen hun gedrag er bepaald niet door zullen verbeteren.

De steun in de Assemblee was overweldigend: 339 Franse parlementariërs stemden voor erkenning van Palestina, 151 tegen.  Een symbolische stemming, want de Franse regering zegt haar koers niet te zullen wijzigen.

Maar een belangrijk teken is het wel: Frankrijk is inmiddels het vijfde Europese land waar het parlement stemde voor erkenning van een Palestijnse staat – na Zweden, Ierland, Spanje en Groot-Brittannië.

Gefrustreerd

Elke ja-stemmer weet ook wel dat er niet zomaar vrede is tussen Israël en de Palestijnen als ‘Palestina’ wereldwijd wordt erkend. Want een Palestijnse staat heeft geen toekomst zolang Hamas (de baas in Gaza) en Fatah (dat regeert over de Westelijke Jordaanoever) elkaar naar het leven blijven staan.

Met de erkenning van Palestina willen Europese politici vooral een signaal afgeven: dat ze gefrustreerd zijn over het vastgelopen vredesproces en dat ze dat Israël kwalijk nemen.

Immers, zo redeneren zij, door de Israëlische nederzettingen ziet de beoogde Palestijnse staat eruit als een half-afgemaakte legpuzzel. Zo kan er daar nooit een levensvatbare staat ontstaan.

Terugslaan

Maar intussen ontvangen de Palestijnen een heel ander signaal met deze symbolische erkenningen: internationaal steun zoeken heeft meer resultaat dan serieus onderhandelen met Israël.

Hamas heeft afgelopen zomer op schandalige wijze de levens van burgers in Gaza op het spel gezet door Israël weer eens te provoceren – dat het Israëlische leger zou terugslaan na de maandenlange raketbeschietingen op Israëlische burgerdoelen, wisten de Hamas-leiders natuurlijk ook wel.

Goedgepraat

Op de Westelijke Jordaanoever worden de recente terreuraanslagen in Jeruzalem goedgepraat of zelfs aangemoedigd.

Dat vervolgens steeds meer Europese parlementen Palestina erkennen, is voor de Palestijnen bepaald geen sein dat ze zich anders moeten gaan gedragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.