Robbert de Witt

Nederland voert zwabberend en lafhartig beleid over handelsrelatie met Israël

09 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘ontmoedigt’ Nederlandse bedrijven handel te doen in Israël, maar met een boycot heeft dat zogenaamd niets te maken. Dat is niet alleen laf, maar ook hypocriet. Mogen we straks ook geen Amerikaanse producten kopen vanwege Guantánamo Bay?

En weer snijdt een Nederlandse organisatie de banden met Israël door: pensioenfonds PGGM zal niet langer beleggen in vijf Israëlische banken, omdat die betrokken zijn bij de bouw van nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

Het is inmiddels kabinetsbeleid dat ‘economische activiteiten in, of ten behoeve van de nederzettingen’ actief worden ontraden.

Want, zo is de redenering van Buitenlandse Zaken, volgens een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 2004 zijn de Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal en een bedreiging voor de vrede.

Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Israël, moeten vooraf goed onderzoeken of hun Israëlische partner belangen heeft in de nederzettingen.

Boycot

Blijkt dit zo te zijn – en gezien de situatie in Israël is er altijd wel een relatie met de nederzettingen te vinden – dan kan handeldrijven in Israël in strijd zijn met internationaal recht. Zakendoen wordt dan ‘ontmoedigd’ door Buitenlandse Zaken.

Het gevolg is een zwabberend en lafhartig beleid. Want leidt terugtrekking uit Israël tot verontwaardiging, zoals in december rond waterzuiveringsbedrijf Vitens, dan roepen premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dat Nederland helemaal niet voor een boycot is.

En PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zegt nu precies hetzelfde. Nou, veel scheelt het niet meer.

Ringeloren

Dit regeringsbeleid is niet alleen laf, maar ook nog hypocriet. Gaan we bedrijven ontmoedigen met China te handelen, vanwege Tibet? Met Indiase of Pakistaanse bedrijven vanwege Kasjmir?

Mogen we geen olie meer kopen van Saudi-Arabië, vanwege de schandalige behandeling van vrouwen daar? Geen Amerikaanse producten meer kopen, omdat Guantánamo Bay nog steeds niet dicht is?

Moeten we dan ook maar stoppen met miljoenen te geven aan de Palestijnse autoriteiten, omdat zij, ondanks VN-resoluties, weigeren Israël te erkennen, terroristen eren en schoolkinderen leren Joden te haten?

Politici laten zich ringeloren door pro-Palestijnse lobbyclubs die er steeds beter in slagen Israël uit te zonderen en het land – de enige democratie in de regio en al decennia een bondgenoot van Nederland – dezelfde status te geven als Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.