Gerry van der List

Typisch dat EU-lid Kroatië via ‘links’ referendum het homohuwelijk afwijst

02 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Kroaten willen een echtverbintenis tussen mensen van hetzelfde geslacht grondwettelijk onmogelijk maken. Dit besluit plaatst zeker links voor dilemma’s.

Het homohuwelijk is een van Nederlands succesvolste exportproducten. Verrassend snel volgde een aantal landen het verlichte vaderlandse voorbeeld en maakte het mogelijk om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen.

Rooms-katholiek

Maar niet alle volkeren zijn zo ruimdenkend. In een referendum in Kroatië sprak een meerderheid van de bevolking zich uit voor het in de grondwet vastleggen dat een huwelijk alleen maar tussen een man en een vrouw kan worden gesloten.

Deze uitslag heeft te maken met de visie van de Rooms-Katholieke Kerk die in Kroatië nog altijd een grote invloed uitoefent.

Identiteit

De wil van het Kroatische volk zet aan het denken. Bijvoorbeeld over de Europese ‘identiteit’.

Koratië is dit jaar toegetreden tot de almaar expanderende Europese Unie. Maar dit is niet gepaard gegaan met het enthousiast omhelzen van alle liberale ideeën en idealen die een federalist als de Belg Guy Verhofstadt verkondigt.

Selectief

Een referendum als dat van gisteren illustreert ook een progressief dilemma. Het is van oudsher vooral links dat een lans breekt voor volksraadplegingen.

Maar vaak blijkt een groot deel van de bevolking nogal conservatieve denkbeelden aan te hangen. De ‘oplossing’ is dan alleen een referendum voor te stellen als je denkt dat je de meerderheid van het volk achter je krijgt. Maar dit is wel een erg selectieve vorm van directe democratie.

Ongenoegen

Tot slot is natuurlijk de vraag hoe het (linkse) ongenoegen tot uitdrukking moet worden gebracht. Groot was de verontwaardiging over de homofobe wetgeving in Rusland, die zelfs leidde tot voorstellen om de Olympische Spelen in Sotsji te boycotten. Moeten sportieve evenementen in Kroatië nu worden vermeden? En moet een toerist voortaan niet meer afreizen naar Dubrovnik en omstreken?

Een echte idealist kan in elk geval het best gewoon in Amsterdam blijven, want bijna nergens ter wereld worden de rechten van seksuele minderheden zo goed gerespecteerd als hier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.