‘Korea-crisis’: rustig blijven en vooral geen duimbreed toegeven

04 april 2013Leestijd: 2 minuten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreigt met een nucleaire aanval. Dergelijke hysterische taal is niet nieuw, en tot een grootscheeps offensief komt het waarschijnlijk niet.

Door beide partijen worden de raketten in stelling gebracht. Het regime van Kim Jong-un overschreeuwt zich elke dag met nog grotere dreigementen over een kernoorlog met Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Dat Kim Jong-un en zijn generaals zo’n gevaarlijk spel spelen, is helemaal niet gek. Het werkt immers.

Plutonium

Na een reeks provocaties wist Noord-Korea in 2007 voedsel en olie uit het buitenland los te peuteren. In ruil beloofde het communistische land zich voortaan netjes te gedragen en zijn nucleaire centrale Yongbyon te sluiten. Er kwam niets van terecht.

Het regime kondigde dinsdag aan dat het in Yongbyon weer plutonium voor atoomwapens gaat produceren. Ook zegt de regering in hoofdstad Pyongyang dat over het staken van het Noord-Koreaanse atoomprogramma ‘nooit zal worden onderhandeld’, en dat het leger toestemming heeft om atoomwapens in te zetten.

Grootscheepse aanval

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, is kennelijk nogal gevoelig voor deze chantage-praktijken. Hij roept de wereld op tot nieuwe onderhandelingen met Kim Jong-un. Dat is precies waarop Pyongyang hoopt.

Ondanks alle hysterische oorlogstaal, verwachten de meeste analisten echter niet dat Noord-Korea zal overgaan tot een grootscheepse aanval.

Verkeerde knop

Het Noord-Koreaanse leger is enorm, maar ook enorm verouderd. En het inzetten van een atoombom – áls die al klaar is om af te schieten – zou zelfmoord zijn.

Voorlopig is daarom de enige verstandige reactie: rustig blijven en geen duimbreed toegeven aan de Noord-Koreanen. En vooral hopen dat er geen zenuwachtige Noord-Koreaanse generaal is die op de verkeerde knop drukt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.