Robbert de Witt

Strenge wapenwet helpt niet tegen gestoorden

17 december 2012Leestijd: 2 minuten

Ook buiten de Verenigde Staten zaaien geesteszieke jonge mannen dood en verderf. De vraag is dus of tragedies als in Newtown wel het gevolg zijn van de liberale Amerikaanse wapenwetten

Na elk bloedbad op een Amerikaanse school laait het debat weer op: waarom wordt het wapenbezit in Amerika niet aan banden gelegd?

In een land dat ongeveer evenveel wapens als inwoners telt en waar de helft van alle huishoudens een Glock, Beretta of ander automatisch vuurwapen in de keukenla heeft liggen, moet het wel regelmatig misgaan, zo is de veronderstelling.

Eenzame schutters

De lijst met massa-shootings is lang, en de pijn en het onbegrip elke keer groot. Zeker als de slachtoffers zo jong zijn als in Newtown afgelopen vrijdag: kinderen van 6 tot 10 jaar oud.

Maar de vraag is  of deze tragedies wel het gevolg zijn van de zeer liberale Amerikaanse wapenwetten. Tot afgelopen vrijdag hadden vier van de vijf schietpartijen met het grootste aantal dodelijke slachtoffers in de laatste dertig jaar, aangericht door ‘eenzame schutters’, plaats buiten de Verenigde Staten:

Utoya, Noorwegen (juli 2011): 68 doden

Sang-nam Do, Zuid-Korea, (april 1982): 57 doden

Port Arthur, Australië (april 1996): 35 doden

Virginia Tech University, Verenigde Staten (april 2007): 32 doden

Dunblane, Schotland (maart 1996): 17 doden

Willekeurig

Ook strengere wapenwetten zoals in Nederland kunnen niet voorkomen dat gestoorde jonge mannen plots in razernij hun vuurwapens legen op onschuldigen.

In Alphen aan de Rijn doodde Tristan van der Vlis in april vorig jaar zes willekeurige bezoekers van een winkelcentrum, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg.

In bedwang

Net als James Holmes, Eric Harris, Dylan Klebold, Anders Breivik, Tim Kretschmer, Robert Steinhäuser, Tristan van der Vlis en Matti Juhani Saari bereidde de schutter in Newtown zijn daad nauwkeurig voor en had hij geen uitgebreid strafblad.

Ook de restricties op wapenbezit in de staat Connecticut, strenger dan in vrijwel elke andere Amerikaanse staat, konden niet voorkomen dat de 20-jarige  een bloedbad aanrichtte. Zieke geesten kun je niet in bedwang houden met wetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.