Waarom wordt bouw van Amerikaans raketschild in Zuid-Korea gestaakt?

09 juni 2017Leestijd: 2 minuten
De progressieve Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Bron: ANP

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft de bouw van een omstreden Amerikaans raketschild stilgelegd. Dit tot grote frustratie van Washington. Wat is er aan de hand?

Het Amerikaanse leger bouwt sinds maart aan het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), een geavanceerd raketschild. Het schild moet Zuid-Korea beschermen tegen Noord-Koreaanse langeafstandsraketten. Momenteel zijn er twee lanceerinstallaties operationeel. Moon heeft assemblage van twee andere lanceerinstallaties per direct stilgelegd, omdat er eerst een milieurapportage moet worden gemaakt. Dit zal zeker een jaar duren.

Fraude en machtsmisbruik

In mei won de progressieve Moon de verkiezingen en verving de impopulaire conservatieve president Park Geun-hye. De oud-president werd in december afgezet wegens verdenking van fraude en machtsmisbruik, haar hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Vlak voor haar afzetting keurde ze nog wel de plaatsing van het Amerikaanse raketschild goed.

In tegenstelling tot Park heeft Moon een meer verzoenende houding naar Noord-Korea. De president zei zelfs open te staan voor een bezoek aan het autoritaire land. Volgens de tegenstanders van Moon valt dit te wijten aan het feit dat zijn ouders Noord-Koreaanse vluchtelingen zijn.

Dubbele agenda

Met het stil leggen van de bouw komt Moon ook China tegemoet. De Chinezen uitten sterke kritiek op het raketschild, omdat zij geloven dat de Amerikanen een dubbele agenda hebben. Zo is THAAD voorzien van radarsysteem dat sterk genoeg is om ook Chinees territorium te observeren.

Het blijft onduidelijk of de assemblage van het raketschild later wordt voortgezet. De hoogste Zuid-Koreaanse adviseur voor nationale veiligheid zei onlangs dat het land zich zal houden aan de afspraken met de Verenigde Staten.