Italië

Fors verlies voor Vijfsterrenbeweging in lokale verkiezingen

12 juni 2017

De Italiaanse eurosceptische partij Vijfsterrenbeweging heeft bij de lokale verkiezingen fors verloren. De politieke tegenstanders van de partij halen opgelucht adem.

Een deel van de Italiaanse gemeenten en steden ging gisteren naar de stembus. Ruim negen miljoen stemmers – uit onder andere Palermo, Genua en Verona – konden een keuze maken. Beppe Grillo, leider van de Vijfsterrenbeweging, bracht zijn stem zelf uit in thuishaven Genua.

Hoge verwachtingen

De eurosceptische partij werd gezien als een van de grote kanshebbers bij de lokale verkiezingen, maar maakte deze verwachting niet waar. In diverse grote steden haalde de Vijfsterrenbeweging de tweede ronde niet. Ook in Grillo’s eigen stad Genua vielen de resultaten tegen: de kandidaat van zijn partij eindigde op de derde plaats.

Vorig jaar behaalde de Vijfsterrenbeweging nog een groot electoraal succes, toen het de lokale verkiezingen in Rome won en de burgemeester mocht leveren.

Sindsdien wordt de partij geteisterd door schandalen en interne ruzies. Ook slaagde de Vijfsterrenbeweging er niet in de vuilniscrisis in de stad aan te pakken. Vermoedelijk heeft de kiezer de partij hierop afgerekend.

Breder fenomeen

De lokale verkiezingen worden gezien als graadmeter voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Vooral centrum-rechtse en centrum-linkse partijen deden het goed, linkse partijen verloren daarentegen veel traditionele bolwerken. Op 25 juni gaan de kiezers naar de stembus voor de tweede ronde, de winnaars mogen dan de burgemeesters leveren.

Het verlies van de eurosceptische Vijfsterrenbeweging lijkt een symptoom van een breder fenomeen. Ook in andere Europese landen – zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië – deden eurosceptische partijen het (verrassend) slecht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.