Duitsland

Merkel tegen, maar Bondsdag stemt in met homohuwelijk

30 juni 2017

Vrijdag stemde een ruime meerderheid van de Duitse Bondsdag voor invoering van het homohuwelijk. Duitsland was een van de laatste West-Europese landen waar homo’s nog niet konden trouwen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stemde zelf tegen het homohuwelijk. Volgens haar interpretatie van de wet is een huwelijk voorbestemd voor een man en een vrouw, maar zij accepteert de uitkomst van de stemming. ‘Voor mij is het een gewetenskwestie,’ aldus Merkel. De bondskanselier steunt daarentegen wel homo-adoptie.

Stemonthouding

In de Bondsdag stemden 393 politici voor het homohuwelijk en 226 tegen. Vier politici kozen voor stemonthouding. De wet moet alleen nog door de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer.

In de Bondsraad stemt de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen volgende week over de wet. Naar alle verwachting zal de wet met ruime meerderheid worden aangenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.