IS-aanhangers hacken overheid Ohio

26 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Bron: ANP

Zeker zeven websites van de Amerikaanse staat Ohio toonden afgelopen weekeinde Arabische symbolen en teksten. Hackende sympathisanten van Islamitische Staat (IS) zitten achter de digitale aanval.

Wie afgelopen zondag de website governor.ohio.gov bezocht, werd begroet door een islamitisch symbool en een bedreiging gericht aan de Amerikaanse president Donald Trump. ‘We houden je verantwoordelijk, Trump, jij en al je mensen, voor elke druppel bloed die vloeit in moslimlanden,’ aldus een hackerscollectief genaamd Team System DZ. De aanvallen vielen samen met het Suikerfeest.

John Kasich

Eén website is van John Kasich, gouverneur van Ohio en een van de concurrenten van Trump tijdens de voorverkiezingen voor het presidentschap afgelopen jaar.

Ook de websites van zijn vrouw Karen Kasich en de overheidsinstellingen voor onder meer de gezondheidszorg en het gevangeniswezen, werden gehackt. De gemeentelijke website van een stadje in de staat New York vertoonde soortgelijke propaganda.

Islamic State Hacking Division

De hackers linkten naar een Facebookpagina die voornamelijk wordt bezocht door Arabieren. Daarop staat een lijst met tientallen Italiaanse gemeenten die het collectief eind januari hackte.

Of Team System DZ deel uitmaakt van IS is onduidelijk. Wel moedigt IS het hacken aan. Zo wist een ander hackerscollectief genaamd Islamic State Hacking Division in 2015 een adressenlijst met honderd defensiemedewerkers in handen te krijgen. De hackers riepen daarna op tot geweld tegen de medewerkers. Later hackte de groep het Twitteraccount van U.S. Central Command, waarop het hoogste militaire orgaan van de Verenigde Staten informatie verstrekt over Amerikaanse militaire activiteiten.