Australië

Grote anti-terreuracties in Australië na dodelijke gijzeling

09 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Australische speciale eenheden zijn vrijdagnacht in Melbourne aan een anti-terreuroperatie begonnen. De autoriteiten proberen het netwerk rond de Somaliër Yacqub Khayre – verantwoordelijk voor een dodelijke gijzeling – te ontrafelen.

Khayre schoot een Chinese man dood en hield een Colombiaanse prostituee uren gegijzeld. Later stormde hij schietend naar buiten en werd toen zelf door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat eiste de dodelijke gijzeling op.

Honderden geradicaliseerde personen

De politie is vooral op zoek naar de wapenleverancier van Khayre. De politie heeft verschillende personen ondervraagd. Ook doorzochten agenten diverse woningen waar zij een nepvuurwapen, computers en mobiele telefoons in beslag namen. Buren omschreven de bewoners als stille, teruggetrokken mensen.

De Australische autoriteiten monitoren momenteel honderden geradicaliseerde personen. Vorig jaar introduceerde het land al nieuwe wetten die de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geven. Diverse politici willen deze bevoegdheden nu verder uitbreiden.

De dodelijke gijzeling heeft tot veel verontwaardiging geleid. Khayre had een omvangrijk strafblad en was tijdens de gijzeling voorwaardelijk vrij. In 2012 werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewelddadige woningoverval, maar hij zat uiteindelijk slechts drie jaar vast. De discussie over voorwaardelijke invrijheidstelling is in Australië inmiddels losgebarsten.

Immigratiestop

In 2009 werd Khayre ook al gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag op een Australische legerbasis. In deze zaak werd hij vrijgesproken; zijn medeverdachten – twee Libanezen en één Somaliër – kregen achttien jaar cel.

De Australische premier Malcolm Turnbull wil de wetten veranderen, zodat gevangenen met terreurbanden niet meer voorwaardelijk of op borgtocht vrij kunnen komen. Pauline Hanson, leider van de rechts-populistische partij One Nation, wil een immigratiestop uit diverse islamitische landen, vergelijkbaar met het plan van de Amerikaanse president Donald Trump.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.