Zweden zet lijst met ‘haatzaaiers’ online

17 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Bron: ANP

Een Zweeds overheidsagentschap heeft een lijst met duizenden personen gepubliceerd die zich schuldig zouden maken aan haatzaaien. Het gaat om burgers, politici, diplomaten en journalisten.

Het Zweeds Instituut, een agentschap verbonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, wees één medewerker aan om de lijst samen te stellen. Het gaat om zo’n 12.000 Twitter-accounts van zowel Zweden als buitenlanders.

‘Oproepen tot geweld’

‘De personen op de lijst zaaien haat jegens immigranten, vrouwen en homoseksuelen,’ aldus het Zweeds Instituut in een verklaring op zijn website. ‘Deze accounts zijn van extreem-rechtse of neo-nazi-signatuur en roepen ook op tot geweld.’ Het instituut stelt dat het openbaar maken van de namen de ‘sfeer online verbetert’.

De lijst omvat onder anderen Jimmie Åkesson, voorzitter van de rechts-populistische partij Sverigedemokraterna. Ook Ingrid Carlqvist, oud-columnist voor de Amerikaanse denktank Gatestone Institute, staat op de lijst. Carlqvist laat zich geregeld negatief uit over de islam en immigratie.

Excuses

Israël reageerde ontsteld nadat het officiële Twitter-account van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het overzicht stond. Ook Isaac Bachmann, de Israëlische ambassadeur in Zweden, werd vermeld. Het Zweeds Instituut heeft de accounts intussen van de lijst gehaald en zijn excuses aangeboden.

Diverse Zweden hebben aangifte gedaan bij de politie: zij vrezen voor hun reputatie en baan. Sommige politici veroordelen de lijst en noemen het een ‘Noord-Koreaanse maatregel’.