Duitsland

Politie: ‘650 potentiële terroristen in beeld’

10 mei 2017

In een zorgwekkend rapport schrijft de Duitse politie dat er ruim 650 potentiële terroristen in Duitsland wonen. Enkele dagen na openbaarmaking begonnen de Duitse autoriteiten een landelijke antiterreuroperatie. Woensdagnacht vielen in zeker vier deelstaten speciale eenheden woningen van asielzoekers binnen.

De Duitse omroep Deutsche Welle meldt dat antiterreureenheden gecoördineerde acties uitvoerden in de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt, Berlijn en Beieren. Zo’n 120 politiemensen namen deel aan de operatie.

Oorlogsmisdaden

Bij de invallen zijn geen arrestaties verricht. De politie was op zoek naar ten minste drie verdachten, onder wie twee Syrië-gangers en één sympathisant van Islamitische Staat (IS). Dinsdag arresteerde de Duitse politie twee Syriërs. De mannen worden verdacht van lidmaatschap van de Syrische terreurgroep Al-Nusra en van oorlogsmisdaden.

Sinds het begin van de migratiecrisis – met ruim één miljoen nam Duitsland veruit de meeste migranten op – en de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn (2016) zit de angst voor terreur er goed in.

Volgens de federale politie groeit het aantal potentiële terroristen in Duitsland. Er zijn zo’n 650 personen die elk moment een aanslag kunnen plegen; honderden anderen zijn bereid hulp te verlenen aan terroristen.

De groei is te wijten aan diverse factoren. Zo verliest IS steeds meer terrein in Irak en Syrië, waardoor radicale moslims minder snel afreizen. Hierdoor neemt de terreurdreiging in eigen land toe. Het cijfer is gebaseerd op het aantal personen dat de Duitse veiligheidsdiensten monitoren. Daarnaast zitten er ongeveer 100 potentiële terroristen in de gevangenis.

Taliban

Naast Syriërs baren ook andere migrantengroepen de Duitsers zorgen. Duizenden Afghaanse asielzoekers staan mogelijk in contact met de Taliban of hebben voor de terreurgroep gevochten. Het Duitse federale parket voert strafzaken tegen 70 Afghanen; de komende weken beginnen nieuwe processen.

Naast islamitisch terrorisme neemt ook de dreiging van extreem-rechtse terreur toe. De Duitse politie arresteerde de afgelopen weken drie mannen – van wie twee militairen – die tot een groep van neonazi’s behoorden. Zij bereidden aanslagen voor, en wilden de schuld bij asielzoekers leggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.