buitenland

AfD-leider Frauke Petry overweegt op te stappen

30 maart 2017

Frauke Petry, de leider van Alternative für Deutschland (AfD), overweegt zich terug te trekken uit de politiek. Petry krijgt zware kritiek te verduren uit eigen gelederen.

Tijdens een partijbijeenkomst afgelopen weekeinde brak de politicus in tranen uit. Diverse partijleden – onder wie enkele AfD-coryfeeën – vroegen Petry op te stappen. Ze zou verdeeldheid zaaien en de partij niet langer onder controle kunnen houden.

Rechtse vleugel

De problemen zijn ideologisch van aard. Hoewel Petry als rechts wordt gezien, botst zij met de nog rechtsere vleugel binnen haar partij. De problemen begonnen in januari, nadat AfD-politicus Björn Höcke het Holocaust-monument in Berlijn een ‘monument van schande’ had genoemd. Volgens Höcke worden Duitse kinderen op deze manier opgezadeld met een collectief schuldgevoel.

Petry probeerde vervolgens Höcke uit de partij te zetten, wat haar op felle kritiek kwam te staan van de rechtervleugel. Eerder al slaagde zij er niet in een partijlid te royeren die de extreem-rechtse partij NPD prees.

Interne strijd

Het zou niet de eerste keer zijn dat er een AfD-leider wordt afgezet. Bernd Lucke, een van de oprichters van de partij en de voorganger van Petry, kondigde in 2015 zijn aftreden aan. Ook Lucke raakte in conflict met de groeiende rechtervleugel binnen de partij.

Petry zegt dat de afgelopen vier jaar een ‘enorme inspanning’ zijn geweest. Ze overweegt uit de politiek te stappen om haar leven te overdenken. Door de interne strijd is de AfD in de peilingen teruggezakt naar 7 procent.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.