buitenland

Wat zijn ze waard? De vele dreigementen van Jean-Claude Juncker

03 maart 2016

Als Nederland het associatieverdrag met Oekraïne wegstemt, zal dat het Europese project serieus destabiliseren, waarschuwde voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker donderdag.

‘Als Nederlanders ‘nee’ stemmen hebben we een ernstig probleem in Europa; destabilisering,’ zei Juncker tijdens een lezing in Den Haag. ‘Mensen in Nederland moeten zich afvragen: als iedereen in Europa zo stemt als ik, wat zou daarvan het gevolg zijn?’ Nederlanders mogen op 6 april stemmen over het EU-associatieverdrag met Oekraïne.

Serieus

Het is niet het eerste dreigement van de 61-jarige Juncker, die sinds de zomer van 2014 op zijn huidige positie in Brussel zit. Hoe serieus bleken zijn ultimatums in het verleden?

‘Als Grieken ‘nee’ stemmen tegen het reddingsplan, kan dat leiden tot een Grexit.’

Een van de vele dreigementen van Europese leiders tijdens de Griekse financiële crisis. In de zomer van 2015 besloot de Griekse premier Alexis Tsipras de voorwaarden van een nieuw EU-reddingsplan voor te leggen aan het Griekse volk.

Volgens Juncker zou een ‘nee’-stem leiden tot het einde van het Griekse EU-lidmaatschap, maar dat bleek niet uit te komen. Ondanks dat het ‘nee-kamp’ meer dan 60 procent van de stemmen kreeg, kwam de Griekse regering een nieuw reddingsplan overeen en bleef Griekenland binnen de Unie.

‘Als Hongarije de doodstraf weer invoert, is dat het einde van ons huwelijk’

Nadat de Hongaarse premier Viktor Orbán vorig jaar met het idee kwam om de doodstraf weer in te voeren, viel Juncker Orbán hard af. Hij noemde de premier eerst een dictator, daarna dreigde hij Hongarije uit de Unie te zetten. Orbán zette zijn plannen uiteindelijk niet door, maar bleef een zorg voor Brussel door zijn handelen in de migratiecrisis.

‘Als we Schengen kwijtraken, verliezen we ook de gemeenschappelijke markt en de euro, en krijgen we ongelofelijk hoge werkloosheid’

Juncker wil de migratiecrisis op Europees niveau aanpakken, maar naarmate de stroom asielzoekers naar Europa in de zomer en herfst van 2015 snel toenam, namen steeds meer landen het heft in eigen handen. Onder meer de Balkanlanden, Oostenrijk en Denemarken hebben weer grenscontroles ingevoerd om migranten tegen te houden.

Volgens Juncker leidt dat tot catastrofale economische schade en uiteindelijk het einde van de euro. Veel economen zijn het daar niet mee eens.

Crisis

De voorzitter van de Europese Commissie liet zich al eerder uit over het aanstaande referendum in Nederland. Toen zei hij dat Nederland een continentale crisis kan veroorzaken, mocht het ‘nee’ stemmen. In peilingen hebben de tegenstemmers een duidelijke voorsprong.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.