Amerika

Jihaderfenis en klimaat: dit onthullen brieven van Bin Laden

01 maart 2016

De Amerikanen hebben een aantal interessante documenten van Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden vrijgegeven. Bin Laden wilde dat na zijn dood bijna al zijn geld in de terroristische strijd tegen het Westen zou worden gestoken.

Zijn vermogen, dat in Sudan op de bank stond, werd beraamd op zo’n 27 miljoen euro. Dat staat volgens de Verenigde Staten in een testament dat werd gevonden in zijn schuilplaats in Abbottabad in Pakistan, meldt persbureau Reuters, dat de documenten in handen heeft.

Datum

Amerikaanse commando’s wisten de terreurleider in mei 2011 te doden in zijn schuilplaats. Zijn testament is met de hand geschreven en werd dinsdag met nog 112 andere documenten door het bureau van de Nationale Inlichtingendirecteur van de Verenigde Staten vrijgegeven. Vorig jaar gaven Amerikaanse inlichtingendiensten ook al een aantal documenten van de gedode Al-Qa’ida leider vrij.

Het document bevat geen datum, maar duidelijk is wel dat Bin Laden zich toentertijd zorgen maakte over zijn veiligheid. Hij droeg in het documenten zijn volgelingen op zijn ‘wil te volgen’  en als zijn geld dat hij nog in Sudan had ‘te besteden aan de jihad’.  De brief is specifiek gericht aan Shaykh Mahmuhd, een van zijn vermeende vertrouwelingen.

Klimaat

Een ander saillant document is een brief die Bin Laden aan het Amerikaanse volk schreef. Daarin betuigt hij steun aan de Amerikaanse president Barack Obama in zijn gevecht tegen ‘de catastrofale klimaatverandering’ en pleit hij ervoor ‘de mensheid te redden’.

Ook deze brief bevat geen datum, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat hij dateert uit 2009, net nadat Obama zijn aantreden maakte. ‘De strijd tussen twee van de grootste culturen op aarde bevindt zich in de schaduw van de catastrofale klimaatomstandigheden. De wereld is beter af in het bestrijden van klimaatverandering, dan in het bestrijden van de islam’, schreef Bin Laden in de brief.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.