buitenland

‘Hezbollah is terroristisch’: Golfstaten zetten regio op scherp

02 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Zes Arabische landen in de Golfregio hebben woensdag de Libanese sjiitische beweging Hezbollah tot terreurorganisatie verklaard. Hezbollah is steunpilaar van Bashar al-Assad in Syrië, en bondgenoot van Iran.

De secretaris-generaal van de GCC, de organisatie waarin de landen zijn vertegenwoordigd, Abdullatif al-Zayani, zegt dat ‘de sjiitische beweging terroristische activiteiten blijft ontplooien en dat Hezbollah daarom als terroristische organisatie’ wordt behandeld.

Spanningen

Het verbond staat onder leiding van het machtige Saudi-Arabië. Net als de andere landen aan de Arabische Golf – Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten – wordt dit koninkrijk bestuurd door soennitische families, terwijl in een land als Bahrein overwegend sjiieten wonen.

Dat zorgt voor spanningen, omdat deze sjiieten zich regelmatig roeren. De soennitische regeren hebben het aan de stok met sjiieten in hun eigen land en (mede daardoor) met het sjiitische Iran.

Broos bestand

Hun afkeer van de door Iran gesteunde Hezbollah wordt steeds groter, omdat Hezbollah-milities in de Syrische burgeroorlog successen boeken. Hezbollah steunt net als Iran en Rusland de regering van president Bashar al-Assad. Golfstaten steunen juist jihadisten en andere (soms erg radicale) strijders die tegen Assad vechten.

Hoewel er nu een broze wapenstilstand is tussen de strijdende partijen in Syrië (met uitzondering van Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra), lopen de spanningen tussen de sjiieten en soennieten hiermee vermoedelijk verder op – spanningen die al tot uitdrukking zijn gekomen (en nog altijd aanwezig zijn) in onder meer Syrië, Irak en Jemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.