#American Dreamers

Bloomberg doet niet mee: ‘Wil Trump niet aan overwinning helpen’

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

De voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg doet niet mee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zegt dat zijn kandidatuur ‘extremisten’ als Donald Trump en Ted Cruz zou helpen.

‘Dat is een risico dat ik niet kan nemen,’ schrijft de miljardair in een opiniestuk op Bloomberg View. De 74-jarige Bloomberg zegt niet te geloven dat hij zou kunnen winnen in een race met Hillary Clinton en Trump of Cruz.

Demagogische campagne

Bloomberg laakt de opkomst van ‘extremistische kandidaten, die een gevaar vormen voor ons land.’ Hij zegt dat hij een goede verstandhouding heeft met de Republikeinse koploper Donald Trump, maar schrijft ook dat hij de ‘meest splijtende en demagogische presidentiële campagne in de geschiedenis’ voert. ‘Trump profiteert van onze slechtste impulsen.’

Over Cruz zegt hij: ‘Hij is misschien minder bombastisch, maar hij zaait net zo goed verdeeldheid.’ Bloomberg noemt de opkomst van de twee ‘een belediging van de Amerikaanse kiezer.’

Bloomberg flirtte een tijdlang met het idee om zich als onafhankelijke kandidaat te melden in de verkiezingsrace. De politicus is qua economische denkbeelden rechts te noemen, terwijl zijn sociale overtuigingen dichter in de buurt komen van de Democraten. Hij is steenrijk en zou een campagne uit eigen zak kunnen betalen.

Onafhankelijke kandidaten hebben het traditioneel lastig in het Amerikaanse tweepartijenstelsel. De laatste keer dat een derde kandidaat enig succes behaalde, was in 2000: Ralph Nader verzamelde toen bijna 3 procent van de stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.