WHO: zika-virus is wereldwijde noodsituatie

01 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het zika-virus uitgeroepen tot een ‘wereldwijde noodsituatie’. Hierdoor krijgt de WHO meer mogelijkheden om het zika-virus te bestrijden.

Dit is maandag door de WHO besloten.

Gevaar

Het virus dat door muggen uit het Aedes-geslacht wordt overgebracht, verspreidt zich snel en vormt een gevaar voor ongeboren kinderen van wie de moeder wordt besmet.

Nu de zika-uitbraak is bestempeld als ‘noodsituatie’ heeft de WHO meer bevoegdheden. De organisatie zal onder meer landen gaan assisteren bij het bestrijden van de ziekte. De Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zei maandag dat de uitbraak van het zika-virus in Brazilië ernstiger is dan gedacht, omdat in verreweg de meeste gevallen mensen geen symptomen vertonen.

Voor zika is tot op heden geen vaccin beschikbaar. Een werkend vaccin zal tegen het einde van het jaar leverbaar zijn. Tot die tijd wordt zwangere vrouwen zo veel mogelijk aangeraden om gebieden waar de Aedes-muggen voorkomen te mijden.

Toch is dit in sommige arme delen van Brazilië, waar deze uitbraak is ontstaan, vrij lastig. Er zijn al zo’n 4.000 gevallen bekend van baby’s met schedelafwijkingen. Men vermoedt, een direct bewijs is nog niet geleverd, dat de schedelafwijking een direct gevolg is van infecties met het zika-virus.

Niet meer onschuldig

Dit virus bestaat overigens al geruime tijd, maar was tot nu toe vrij onschuldig. Maar nu het virus is gemuteerd tot een hardnekkige variant die tot de placenta van zwangere vrouwen weet door te dringen, is het een gevaar voor de volksgezondheid geworden.

Het virus wordt verspreid door muggen van het Aedes-geslacht (wiki), waaronder de tijgermug en de gelekoortsmug.

Deze beesten zijn berucht omdat ze ook verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de knokkelkoorts (dengue) en hetchikungunya-virus. Vooral deze laatste ziekte, die chronische gewrichtspijn veroorzaakt, verspreidde zich de afgelopen jaren snel in de warmere gebieden van de aarde.

Abortus

Zwangere vrouwen die besmet zijn geraakt met het virus kunnen in Midden- en Zuid-Amerika nergens terecht voor een abortus, omdat dit illegaal is.

Een Nederlandse organisatie biedt de vrouwen daarom online gratis abortuspillen aan. De regering van El Salvador, waar abortus strafbaar is, heeft een ander plannetje bedacht. De regering adviseert vrouwen simpelweg tot 2018 niet zwanger te worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.