buitenland

Waarom laten Syrische asielzoekers Frankrijk links liggen?

12 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Europa kreeg de afgelopen maanden te maken met een enorme toestroom van Syrische asielzoekers. In totaal dienden 315.000 Syriërs een asielaanvraag in; slechts 5.000 van hen deden dat in Frankrijk. Een opvallend laag aantal in vergelijking met andere Europese landen.

Zo deden liefst 100.000 Syriërs hun aanvraag in Duitsland en 40.000 in Zweden, twee landen die bekendstaan om hun ruimhartige asielbeleid. Ook in Hongarije – dat een stuk minder gastvrij beleid hanteert richting migranten – werden 65.000 aanvragen gedaan door Syrische asielzoekers. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekenbureau van de Europese Unie, meldt France Info.

Bulgarije, Denemarken, België en Spanje verwelkomden meer Syriërs dan Frankrijk. Dat Frankrijk minder populair is, heeft met verschillende redenen te maken. Zo zouden zij liever naar landen gaan waar hun familieleden al zijn gevestigd, zoals het geval is in Duitsland en Zweden – landen die al langer enorme aantallen migranten opnemen.

Calais

Daarnaast kiezen Syrische asielzoekers liever voor landen waarbij ze meer kans hebben op een baan en een huis. Vooral dat laatste aspect speelt mee voor Frankrijk, dat bij veel asielzoekers een slechte reputatie heeft door Calais. Het migrantenkamp in de Franse havenstad is uitgegroeid tot een sloppenwijk.

De Franse regering heeft vrijdag aangekondigd dat de helft van de inwoners The Jungle’ moet verlaten: zo’n achthonderd tot duizend migranten. Het is maar de vraag of ze daadwerkelijk zullen vertrekken, omdat het merendeel nog steeds hoopt om Groot-Brittannië te bereiken om daar asiel aan te vragen.

Omdat veel asielzoekers via sociale media contact met elkaar onderhouden, wordt Frankrijk niet geprezen als ideale herkomstland, in tegenstelling tot Duitsland. Mede door de gastvrije houding van bondskanselier Angela Merkel zien veel asielzoekers Duitsland als het beloofde land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.