Waarom EU-land illegale vreemdelingen niet zomaar mag opsluiten

02 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Volgens een EU-richtlijn mogen lidstaten geen gevangenisstraf opleggen aan een vreemdeling enkel om de reden dat hij illegaal op het grondgebied verblijft. De Franse wetgeving is in strijd met deze EU-regels.

Op 22 maart 2013 zit de Ghanese Sélina Affum in een touringcar van het Belgische Gent naar de Britse hoofdstad Londen als ze bij de ingang van de Kanaaltunnel door de Franse politie wordt onderschept.

Het paspoort dat ze toont is niet van haar en, omdat ze geen ander geldig reisdocument kan laten zien en dus illegaal in Frankrijk verblijft, wordt ze gevangen gezet. Frankrijk stuurt de vrouw vervolgens terug naar België dat verder over haar moet oordelen.

Europees Hof

Affum is het er niet mee eens dat ze vast is gezet en stapt naar de rechter. Het Franse Hof van Cassatie heeft het Hof van Justitie gevraagd of de beslissing juist is geweest om de illegaal in detentie te zetten.

De advocaat-generaal van het Hof van Justitie die zich over de zaak heeft ontfermd, wijst naar een Europese richtlijn over ‘onderdanen van derdelanden’ die illegaal op het grondgebied van de lidstaat verblijven.

Gevangenis mag wel

In de richtlijn staat dat een gevangenisstraf voor een illegale vreemdeling slechts in twee gevallen is gerechtvaardigd: ten eerste wanneer er een terugkeerprocedure is ingezet en de illegale vreemdeling zonder geldige reden weigert mee te werken aan het vertrek. Ten tweede wanneer een uitgezette vreemdeling weer terugkomt naar het betreffende land.

Omdat beide gevallen niet van toepassing zijn op de Ghanese vrouw, was opsluiting tegen de Europese regels. Als Affum bij binnenkomst in Frankrijk direct was staande gehouden, dan waren er andere regels van toepassing geweest. Maar omdat zij al in het land zelf was, gelden de regels van de eerder genoemde richtlijn.

Uit het advies van de advocaat-generaal, waar het Hof van Justitie zich overigens niet aan hoeft te houden, blijkt dus dat EU-landen vreemdelingen die illegaal verblijven niet zomaar op mogen sluiten, enkel om de reden dat zij illegaal zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.