VN-chef luistert niet naar boze Netanyahu en herhaalt kritiek

01 februari 2016Leestijd: 2 minuten

In een ingezonden opiniestuk in The New York Times herhaalt VN-chef Ban Ki-moon nog eens zijn kritische opmerkingen van vorige week over het nederzettingenbeleid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. ‘Ik wilde alleen maar wijzen op een simpele waarheid: de geschiedenis bewijst dat mensen zich altijd zullen verzetten tegen een bezetting.’

De secretaris-generaal van de VN had dinsdag voor de Veiligheidsraad forse kritiek op de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Ban Ki-moon wil dat dit een halt wordt toegeroepen.

Frustratie

‘De frustratie van de Palestijnen groeit onder een halve eeuw van bezetting en (ook) onder het stilleggen van de vredesproces.’ Volgens Ban Ki-moon is het voortzetten van de bezettingspolitiek ‘een belediging voor de Palestijnse bevolking en de internationale gemeenschap (…) en roept dit vragen op over de wil van Israël om tot een tweestatenoplossing te komen’.

Netanyahu reageerde boos op de uitlatingen. De Zuid-Koreaan wakkert met zijn commentaar alleen maar het terrorisme aan, aldus de Israëlische premier, die daaraan toevoegde dat ‘er geen enkele rechtvaardiging voor terrorisme bestaat’. De Palestijnse moordenaars willen geen staat in de steigers zetten, ze willen er een vernietigen’. De Verenigde Naties zijn volgens Netanyahu hun neutraliteit en moreel gezag allang kwijtgeraakt.

Steekpartijen

Blijkbaar voelde Ban Ki-moon zich gedwongen ook op Netanyahu te reageren. In het opiniestuk dat zondag werd gepubliceerd in de Amerikaanse krant, zegt hij dat zijn kritiek wordt ‘verdraaid’.

Don’t shoot the messenger, Israël is de kop boven het artikel. ‘Ik praat geweld niet goed, er is niets dat terrorisme rechtvaardigt. Ik veroordeel het categorisch.’ Maar, zegt hij, in een duidelijke (en herhaalde) sneer aan het adres van de Israëlische regering: ‘Het is ondenkbaar dat veiligheidsmaatregelen alleen het geweld zullen stoppen.’

Hij zegt het bestaansrecht van Israël altijd te willen verdedigen, maar volgens Ban Ki-moon gaat het zo niet langer. Er moet wat gebeuren, want ‘de frustratie van de Palestijnen en hun grieven worden steeds groter vanwege de bezetting die al een halve eeuw duurt’. ‘Boosheid en wanhoop’ zijn volgens de VN-chef dé motor achter geweld en extremisme.

De afgelopen tijd zijn de spanningen in het gebied flink opgelopen door (onder meer) Palestijnse steekpartijen en de reactie van Israël daarop.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.