Verkrachting Russisch meisje door migranten blijkt verzinsel

01 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Het verhaal van het dertienjarige Russisch-Duitse meisje dat zei te zijn ontvoerd en verkracht door een groep asielzoekers, blijkt niet te kloppen. Lisa F. heeft tegen het Duitse Openbaar Ministerie (OM) toegegeven dat ze het verhaal heeft verzonnen.

De Russische tv-zender Channel One berichtte vorige week over het misbruik en de ontvoering van het meisje, in media aangeduid als Lisa F. Zij zou naar eigen zeggen zijn ontvoerd en belaagd door een groep asielzoekers toen ze op weg was naar school in de Duitse stad Berlijn. Dat verhaal blijkt verzonnen.

De zaak maakte boze reacties los omdat er vermoedens waren dat de Duitse politie het verhaal in de doofpot had willen stoppen. De familie van het Russische meisje beklaagde zich er in het interview op de Russische tv-zender over dat er niet genoeg onderzoek werd gedaan naar eventuele strafbare feiten.

Verzonnen

De ouders van de tiener sloegen alarm toen ze niet op school verscheen. Toen ze dertig uur later weer opdook, zei ze tegen de Duitse politie dat ze was gekidnapt door drie mannen in het oosten van Berlijn. Ze zei te zijn geslagen en seksueel misbruikt, schreef Deutsche Welle.

Maar toen Lisa F. drie dagen later werd ondervraagd door specialisten gaf ze volgens Martin Steltner, woordvoerder van het Duitse OM, een heel ander antwoord. F. gaf onmiddellijk toe dat ze het hele verhaal heeft verzonnen. Ze zou bang zijn geweest om naar huis te gaan nadat de school haar ouders had gebeld vanwege een incident. Tijdens haar verdwijning zou ze thuis bij een vriendinnetje hebben gezeten.

‘Politieke correctheid’

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, bemoeide zich na de eerste verklaring van het meisje onmiddellijk met de zaak. Hij beschuldigde de Duitsers ervan dat de informatie gedurende een ‘erg lange periode’ werd verzwegen om ‘een of andere reden’.

De minister zei verder dat migratieproblemen niet moeten worden toegedekt met ‘politieke correctheid’. Lavrov ging voorbij aan de twijfel die de Duitse politie toen al uitte over het waarheidsgehalte van het verhaal. Er is geen enkel signaal dat het meisje is ontvoerd of verkracht, meldde OM-woordvoerder Steltner.

Het weerhield duizenden Russische inwoners van Duitsland in verschillende steden er niet van om de straat op te gaan en te protesteren tegen de vermeende ‘doofpot’. Sinds de massa-aanrandingen in Keulen tijdens Oud en Nieuw, liggen zedenmisdrijven waarbij migranten zijn betrokken uiterst gevoelig in Duitsland. Veruit de meeste verdachten van die massa-aanrandingen zijn asielzoekers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.