buitenland

Tweede Kamer steunt ‘rode kaart’ voor Brussel: hoe werkt dat?

18 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De Tweede Kamer steunt het idee om Brussel een ‘rode kaart’ te kunnen geven. Met een dergelijke kaart kunnen wetten uit Brussel op Europees niveau kunnen worden geblokkeerd of gewijzigd.

De Tweede Kamer stemde donderdag met een brede meerderheid in met een brief die door andere Europese parlementen naar Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, werd gestuurd.

Versterkt

Het gaat om de parlementen van Estland, Litouwen, Cyprus, Polen en Letland. Zij pleiten in de brief voor het idee van de rode kaart, dat oorspronkelijk van de Britten kwam. Het idee maakt ook deel uit van de Europese deal met de Britse premier David Cameron om een Brexit – een Brits vertrek uit de EU –  te voorkomen. Daarbij werd al afgesproken dat de Britten gebruik mogen maken van een ‘noodrem’ om sociale uitkeringen aan migranten uit andere EU-landen te weigeren.

Ook deed president Tusk toen het voorstel voor een rode kaart-mechanisme. Wat houdt de rode kaart precies in? Bij invoering wordt de rol van nationale parlementen bij de Europese besluitvorming versterkt. Op dit moment hebben parlementen al de optie om het Europees Parlement een gele kaart te geven.

De gele kaart kan worden ingezet wanneer een van de lidstaten het niet eens is met een wet uit Brussel. De Europese Commissie wordt dan gedwongen om de wetgeving nog eens goed te bestuderen, en te heroverwegen. Voor Groot-Brittannië was deze optie niet krachtig genoeg.

Oranje

Aanvullend is er ook nog de mogelijkheid om een oranje kaart te trekken. In dat geval moeten er bezwaren leven bij minstens 50 procent van de nationale parlementen. De Europese Commissie moet de wet dan herzien.

Als de commissie besluit het voorstel toch te handhaven, wordt het doorgestuurd naar het Europees Parlement en de Raad van Ministers, die de wettekst moeten goedkeuren. De oranje kaart is in de praktijk nog nooit getrokken, en de gele kaart twee keer.

Ook een eventuele toekomstige rode kaart kan niet zomaar worden ingezet. Het is de bedoeling dat de kaart pas gaat gelden als 55 procent van de parlementen in de EU-lidstaten meedoet. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg de regering bijna twee jaar geleden om concrete voorstellen uit te werken voor de rode kaart, maar dat werd toen van de hand gewezen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.