Sturen Turkije en Saudi-Arabië aan op grondoorlog in Syrië?

05 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Er lijkt een coalitie tussen Turkije en Saudi-Arabië in de maak om Islamitische Staat (IS) ook op de grond te bestrijden, met eigen troepen. Saudi-Arabië heeft voor de eerste keer aangeboden om het leger op de terroristen af te sturen, Turkije ontkent plannen te hebben voor een invasie.

Bronnen binnen het koninkrijk zeggen tegen The Guardian dat er duizenden troepen kunnen worden ingezet, mogelijk in samenwerking met Turkije.

Dubieuze rol

Een aantal weken geleden is daartoe al een speciaal samenwerkingsorgaan in het leven geroepen. Beide landen zijn verklaard tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad, en zien met lede ogen aan hoe zijn leger, met behulp van de Russische luchtmacht, weer terreinwinst boekt.

Maar beide landen spelen ook een dubieuze rol als het gaat om IS. Van Saudi-Arabië wordt wel gezegd dat het wahabisme – de overheersende radicaalislamitische stroming in het land – ten grondslag ligt aan de ideologie van IS, terwijl Turkije jihadisten nauwelijks een strobreed in de weg legt, als zij vanuit westerse landen door willen reizen naar het ‘kalifaat’ in Syrië.

Aanslagen

Van diverse kanten zijn de Saudiërs en de Turken zelfs beschuldigd van wapenleveranties of andere steun aan de extremisten van Abu Bakr al-Baghdadi. Door de aanslagen die de laatste tijd op Turks grondgebied plaatshadden (in Ankara, en in januari op Duitse toeristen in Istanbul) lijken de Turkse machthebbers er stilaan van doordrongen dat IS moet worden aangepakt.

Na grote terughoudendheid eerder landden vanaf vorig jaar zomer de eerste bommen op IS-doelen. Rusland (bondgenoot van Assad en daarmee lijnrecht tegenover Ankara) beschuldigde Turkije er eerder al van ‘handlangers’ van de terroristen te zijn, dat vooral te maken heeft met de oliehandel. De Turken verdienen daaraan, klonk het uit Moskou.

Invasie

Donderdag zei het Kremlin te geloven dat Turkije van plan is om Syrië binnen te vallen. Er zouden ‘steeds meer serieuze signalen‘ zijn dat er voorbereidingen worden getroffen om een militaire invasie mogelijk te maken, aldus het ministerie van Defensie. Wat die signalen dan precies zijn? Verhoogde militaire activiteit bij de grens met Syrië, aldus generaal Igor Konasjenkov.

Maar volgens Turkije is dit een onzinnige bewering. De Russische beschuldiging is niets anders dan een poging van Moskou om de ‘misdaden’ die het begaat in Syrië, onder het tapijt te schuiven. ‘Ze proberen de aandacht af te leiden van hun aanvallen op burgers, als een land dat al met een invasie bezig is,’ zegt een bron rond de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De nieuwe verwijten passen helemaal in het beeld van de afgelopen tijd: beide landen hebben een nog altijd onopgelost conflict over het neerhalen van een Russische jet boven Turks-Syrisch grondgebied, eind november. Escalatie van het conflict betekent een probleem voor de NAVO, aangezien Turkije daar sinds 1952 lid van is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.