‘Stilleggen van vredesoverleg Syrië is te wijten aan Rusland’

04 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Het stroef verlopende vredesoverleg in Genève, dat voor vrede en rust moet gaan zorgen in Syrië, is uitgesteld tot 25 februari. Het overleg zou zijn gestaakt omdat Rusland nog steeds luchtaanvallen uitvoert op oppositiepartijen in Syrië.

Een functionaris van de Verenigde Naties zei woensdagavond dat VN-gezant Staffan de Mistura de gesprekken heeft onderbroken toen bleek dat Russische luchtaanvallen alleen maar zijn toegenomen. ‘Ik denk dat De Mistura het overleg heeft gestaakt, omdat de Verenigde Naties niet geassocieerd wilden worden met de Russische escalatie in Syrië. Die kan het onderhandelingsproces compleet ondermijnen,’ aldus de functionaris.

De Mistura is naar eigen zeggen niet gefrustreerd of teleurgesteld, maar er moeten eerst nog ‘dingen’ worden geregeld. Daarvoor last hij de pauze tot 25 februari in. De Mistura zei eerder nog dat hij hoopt dat de betrokken partijen, met name de grote mogendheden zoals Rusland en de Verenigde Staten, helpen de problemen op te lossen.

Genève

Het vredesoverleg in Genève, dat eigenlijk op 25 januari moest beginnen, leek deze week eindelijk op gang te komen. Vorige week arriveerde een delegatie van de Syrische regering en ook het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), dat het belangrijkste deel van de oppositie vertegenwoordigt, volgde niet veel later. Woensdag sprak de Mistura met leden van de oppositie.

Het HNC stelde als belangrijkste voorwaarde dat de regering ophield met het bombarderen en belegeren van tegenstanders, voordat ze deel zouden nemen aan de gesprekken, die deze week nog in voorbereidende fase verkeerden.

Aleppo

Woensdag werd bekend dat Syrische regeringstroepen de belangrijkste bevoorradingsroute van de oppositie naar de zwaar bevochten stad Aleppo aan de Turkse grens hadden afgesneden. Met hulp van Russische luchtaanvallen was het regeringsleger de voorbije dagen ten noorden van Aleppo opgerukt.

De inname van delen van de stad kan tot ernstige bevoorradingsproblemen bij de rebellen zorgen. Bovendien geldt het als een belangrijk symbolisch succes voor het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het oostelijke deel van Aleppo is het laatste belangrijke stadscentrum dat nog in handen van het verzet is.

Saboteren

Washington deelt de mening van de VN-functionaris en stelde dat het stilleggen van het overleg te wijten is aan de Russische luchtaanvallen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius zei dat ‘de Syrische regering en haar bondgenoten het overleg torpederen met een bruut offensief’.

De chef van de betrokken oppositiecoalitie, Ryad Farid Hijab, beschuldigde juist Damascus ervan het overleg te hebben gedwarsboomd. Hijab zei dat de oppositie niet terugkeert naar het overleg ‘als er niet eerst iets op de grond verandert’. Volgens Hijab wil het regime in Damascus helemaal geen politieke oplossing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.