Steun uit onverwachte hoek: ‘Polen akkoord met Camerons EU-deal’

03 februari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Het lijkt erop dat de Britse premier David Cameron de steun van alvast één Oost-Europees land kan verwachten voor zijn nieuwe deal met de Europese Unie. Polen zal deze week waarschijnlijk akkoord gaan met het EU-conceptvoorstel.

Dat melden bronnen binnen de EU aan de Britse krant The Telegraph.

Noodrem

De Britse premier en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk presenteerden dinsdag een conceptvoorstel om een Brexit – een Brits vertrek uit de EU – af te wenden. Het belangrijkste element, de ‘noodrem’-maatregel om sociale uitkeringen aan EU-migranten voor een periode van vier jaar te weigeren in geval van noodsituaties, zou daarbij op steun kunnen rekenen van Polen. Cameron eist al lang dat de periode waarin EU-migranten nog geen recht hebben op sociale voorzieningen kan worden uitgebreid, om het zogenoemde uitkeringstoerisme tegen te gaan.

Eerder stuitte Cameron nog op felle weerstand van het land, dat het plan van Cameron om EU-migranten pas na vier jaar het recht op uitkeringen te geven als ‘discriminerend’ kwalificeerde. Het land van Cameron is een grote trekpleister voor Poolse arbeidsmigranten: momenteel wonen zo’n honderdduizend Polen in Groot-Brittannië.

Discriminatie

Ook nadat dinsdag de nieuwe deal werd gepresenteerd, zei de Poolse afgevaardigde voor de EU dat de Polen nog altijd ‘een probleem’ hebben met de manier waarop Cameron het recht op sociale voorzieningen voor EU-migranten wil inperken. ‘Uiteraard hebben de Britten het recht om hun eigen arbeidsmarkt vorm te geven, maar het probleem hier is discriminatie’.

Nu wil de conservatieve regering van de Poolse president Andrzej Duda de brain-drain naar West-Europa vanuit het land tegengaan met een eigen plan voor extra voorzieningen voor ouders met kinderen. Cameron gaat vrijdag naar Warschau om te onderhandelen over het plan, maar de verwachting is dus dat de Polen ermee akkoord gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.