Rusland neemt Britse beschuldigingen ‘niet serieus’

02 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond verspreidt ‘gevaarlijke misinformatie’ over Rusland en het conflict in Syrië. Eerder op dinsdag zei de Britse minister dat de Russen alle westerse pogingen om de oorlog in Syrië te stoppen met hun bombardementen ondermijnen.

De acties van de Russische president Vladimir Poetin maakt terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en het regime van dictator Bashar al-Assad alleen maar sterker, luidde het verwijt.

De Russen zijn not amused na de uitlatingen van Hammond. De verklaringen van de Britse minister moeten volgens het Kremlin ‘niet serieus genomen worden’, schrijft persbureau Reuters.

Inspanningen

De Russische bombardementen op gematigde groepen in Syrië zorgen er volgens Hammond voor dat IS alleen maar aan kracht wint, ‘precies het tegenovergestelde van wat de Russen zeggen te willen bereiken, namelijk de vernietiging van IS,’ aldus Hammond.

Volgens hem is maar 30 procent van alle Russische luchtaanvallen gericht op IS, en de rest op de gematigde oppositie. Eerder deze maand beschuldigde Hammond de Russen er ook van expres scholen en ziekenhuizen in Syrië te bombarderen, om zo burgerslachtoffers te maken.

‘Het maken van dit soort beschuldigingen is niet logisch en incorrect,’ zegt Kremlin-woordvoerder Dimitry Peskov naar aanleiding van de verklaringen van Hammond. ‘Hij weerspreekt alle inspanningen die wij maken in Syrië.’

Rusland erkent dat niet alle bombardementen zijn gericht op IS, maar op een ‘breed scala aan militanten in Syrië’. Wel houdt Peskov vol dat de meerderheid van de aanvallen gericht is op IS.

Voorwaarde

Ondertussen wordt in Genève een poging gedaan om vredesonderhandelingen te voeren over de oorlog in Syrië. Het gaat vooralsnog om verkennende gesprekken. Maandag stond een bijeenkomst tussen de Syrische oppositie en de diplomaten van de Verenigde Naties (VN) op de planning.

Dinsdag schuift een afgevaardigde van het Syrische regime aan bij de VN. Op basis van deze gesprekken zal de oppositie besluiten of ze formeel deelneemt aan vredesoverleg. Mocht dat gebeuren, dan kan de oppositie ook direct in gesprek met het bewind van Assad. Een woordvoerder van de oppositie stelt daarbij wel als voorwaarde dat de Russen ‘onmiddellijk’ stoppen met het bombarderen van doelstellingen van de gematigde oppositie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.