buitenland

Raketproef komt provocerend Noord-Korea duur te staan

11 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De veel bekritiseerde Noord-Koreaanse raketproef van vorige week blijft niet zonder gevolgen. De Amerikaanse Senaat wil dat er zwaardere sancties worden opgelegd, Zuid-Korea stopte woensdag al de samenwerking met het noorden rond een industriepark.

Voor de lancering van de raket met satelliet klonken er al voldoende waarschuwingen: doe het niet, want jullie zullen worden gestraft.

‘Raar land’

Maar het stalinistische regime besloot zich nergens iets van aan te trekken, en de raket toch af te schieten. De Amerikaanse Senaat heeft daarom met hardere strafmaatregelen ingestemd: Republikeinen en Democraten waren het met elkaar eens: 96 Senatoren stemden voor, en nul tegen.

Presidentskandidaten en Senatoren Marco Rubio en Ted Cruz (beiden Republikein) braken hun campagne af om in Washington hun stem uit te brengen. Een van de Senatoren, Democraat Bob Menendez, zei dat Noord-Korea te lang is beschouwd als een ‘raar land dat wordt geleid door irrationele leiders’. Niets is minder waar: ‘Het is tijd om Noord-Korea series te nemen,’ aldus de Senator volgens The Washington Post.

Handtekening

Het is de verwachting dat president Barack Obama zijn handtekening onder de wet zet. Het wetsvoorstel houdt in dat iedereen wordt gestraft die bijdraagt aan de verspreiding van massavernietigingswapens van Noord-Korea, wapengerelateerd materiaal, luxe goederen, de schending van mensenrechten en het ondermijnen van de internetveiligheid.

De Verenigde Staten willen het land vooral financieel raken. Een van de sancties is namelijk dat geld in beslag wordt genomen. Een ander gevolg kan zijn dat er een visumverbod wordt opgelegd of dat overheidscontracten worden verbroken.

Atoomwapens

Zondag schoot het land een raket met satelliet de ruimte in, tot woede van veel landen en de VN-Veiligheidsraad. Noord-Korea zei dat de lancering ‘wetenschappelijke doeleinden’ had, maar dat werd niet geloofd door Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, die zich bedreigd voelen.

De landen wijzen erop dat Noord-Korea tegelijkertijd atoomwapens ontwikkelt, en de raketten wellicht worden gebruikt om die af te vuren. Naar aanleiding van de raketproef is het gezamenlijke industriecomplex Kaesong gesloten. Het ging om het enige nog bestaande samenwerkingsverband tussen beide Korea’s. Tientallen Zuid-Koreaanse vrachtwagens zijn donderdag terug naar huis gereden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.