Politie alert: carnaval Keulen trapt af met ‘vrouwennacht’

04 februari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Het carnavalsfeest barst donderdagavond in alle hevigheid los, in de zuidelijke provincies Brabant, Limburg, in België, maar zeker ook in Duitse steden. De festiviteiten in Keulen zullen anders verlopen dan voorgaande edities.

De schrik over het massale seksuele misbruik tijdens Oud en Nieuw in diverse Duitse steden – maar vooral in Keulen – zit er nog goed in.

Echte test

De autoriteiten in Duitsland willen uit alle macht voorkomen dat iets dergelijks zich herhaalt tijdens carnaval, waar net als op oudejaarsnacht veel mensen op afkomen. Traditioneel trappen de festiviteiten donderdagavond  af met ‘Weiberfastnacht’ – waarbij vrouwen de ‘macht’ overnemen op straat.

Het is de eerste echte test voor de Duitse politie, die in grote getale aanwezig is. De veiligheidsmaatregelen zijn flink opgeschroefd. Ruim 2.500 agenten vertonen zich tot en met Aswoensdag in de Keulse straten om de orde te bewaken en vrouwen en meisjes te beschermen. Een flinke opgave, aangezien de festiviteiten dus zes dagen aanhouden.

Vermomming

Om eventuele voorvallen van aanrandingen en verkrachtingen vast te leggen, zijn zij bewapend met bodycams: een camera die is vastgemaakt aan het lichaam. De patrouilles zijn voor iedereen goed zichtbaar en te herkennen.

Het probleem is natuurlijk wel dat met carnaval juist zoveel mensen vermomd gaan, waardoor potentiële daders – onder wie ook zakkenrollers en tasjesdieven – mogelijk moeilijk te traceren zijn. Vlakbij de Dom en het centrale treinstation is een ‘veiligheidscentrum’ ingericht voor vrouwen, schrijft Der Spiegel. Daar kunnen zij hulp zoeken, mochten zij in het gedrang worden betast of bedreigd.

Geen kus

Op die plek ging het een maand geleden zo vreselijk mis. Burgemeester Henriëtte Reker weet dat alle ogen op haar stad zijn gericht. Het carnaval in Keulen mag niet uitlopen op een massa-aanranding zoals met de jaarwisseling. Daarom namen de autoriteiten vorige week al een reeks voorzorgsmaatregelen.

Asielzoekers kregen een soort handleiding aangereikt, waarin hen werd uitgelegd wat wel en niet normaal is tijdens het carnaval. ‘Iedereen mag meedoen aan de eeuwenoude traditie, maar we behandelen elkaar wel met respect,’ is er te lezen.

Asielzoekers krijgen bijvoorbeeld te horen dat het niet gebruikelijk is om tijdens carnaval in het openbaar te urineren, en dat ze vrouwen niet zonder hun toestemming een kus mogen geven. Een andere opvallende oproep betrof speelgoedwapens: neem ze vooral niet mee, want dat kan onnodige onrust veroorzaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.