Plan Berlijn: 10.000 asielzoekers opvangen in hotelkamers

03 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Berlijn is onder asielzoekers een van de populairste Duitse bestemmingen, maar de stad heeft grote moeite om voor iedereen onderdak te regelen. De politiek bekijkt een mogelijke oplossing: 10.000 bedden huren in hotels in de stad.

De Eerste Kamer van de deelstaat Berlijn is volgens Duitse media in het diepste geheim aan het onderhandelen met Grand City Hotels, een grote hotelketen, over het huren van zo’n 10.000 hotelbedden in 22 verschillende hotels. Het zou onder meer gaan om kamers in Holiday Inn- en Wyndham-hotels.

Niet goedkoop

Het idee is niet goedkoop: Grand City Hotels vraagt voor de opvang 50 euro per nacht per asielzoeker. Dat is veel meer dan de 10 euro per nacht dat als streefbedrag wordt gehanteerd voor normale asielopvang.

Het huren van een hotelkamer komt per persoon neer op 1.500 euro per maand en 18.000 euro per jaar. Berlijn zou de kamers meerdere jaren achtereen willen huren, de totale kosten worden geraamd op 600 miljoen euro.

Groot tekort

Afgelopen jaar kwamen ongeveer 80.000 migranten naar Berlijn, wat voor grote problemen zorgt bij de opvang. Tentenkampen die vorig jaar in allerijl werden opgezet, beschermden asielzoekers bijvoorbeeld niet tegen de kou.

Dit jaar zijn er 30.000 nieuwe bedden benodigd, is de officiële prognose. Berlijn heeft al vele tientallen sportzalen omgevormd tot noodopvanglocaties, net als voormalig vliegveld Tempelhof. Ook zijn er plannen om duizenden containerwoningen neer te zetten in de Duitse hoofdstad.

Wanhoop

‘De komende tijd zullen naar verwachting vele duizenden vluchtelingen naar onze stad blijven komen,’ zegt woordvoerder van de Berlijnse Senaat Daniela Augenstein tegen de Duitse krant Die Welt. ‘We zijn wanhopig op zoek naar nieuwe mogelijkheden om ze onderdak te bieden.’

De zakenmensen achter Grand City Hotels, een groep Israëlische ondernemers, zouden het plan in elk geval wel zien zitten. Mocht het plan doorgaan, dan belooft de Duitse deelstaat een bezettingsgraad van 90 procent. Normaal gesproken ligt dat rond de 60 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.