Overleg Syrië muurvast: ‘Assad heeft nu geen belang bij vrede’

05 februari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Het is een standpunt dat algemeen wordt gedeeld: willen we de vluchtelingenstroom vanuit Syrië stoppen, dan moet er hoe dan ook een oplossing komen voor het conflict. Maar het tegendeel is waar op dit moment: door het Syrisch-Russische offensief ontvluchten duizenden mensen Aleppo, bolwerk van de rebellen.

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn er zeker 70.000 vluchtelingen onderweg naar de grens. Bij de grensovergang hebben zich vermoedelijk tienduizenden personen verzameld, meldde een VN-woordvoerder vrijdag.

Slecht nieuws voor de Turken – die al meer dan 2 miljoen Syriërs opvangen – én voor Europa, want het ligt in lijn der verwachting dat een aanzienlijk aantal vanaf de lente weer de oversteek zal maken naar Europa.

Status quo

‘De Syrische president Bashar al-Assad heeft er op dit moment geen belang bij om echt aan te schuiven aan de onderhandelingstafel,’ zegt oud-docent Internationale Betrekkingen (Universiteit van Groningen) Paul Rusman tegen elsevier.nl. Het is niet in Assads voordeel, nu zijn troepen steeds meer terreinwinst boeken, aldus Rusman.

‘Damascus wil op dit moment geen oplossing, aangezien ze de status quo wel prima vinden. De rebellen zitten juist in de verdrukking. Hun strijd verloopt niet goed.’ Zij hebben volgens Rusman het meeste baat bij een wapenstilstand.

Het overleg over vrede in Syrië zit muurvast – hoewel officieel op 25 februari verder wordt onderhandeld. Rusland – en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad krijgen de zwarte piet toebedeeld.

Het overleg is gestaakt omdat de bombardementen van de Russische luchtmacht op het gebied in en rond Aleppo alleen maar toenemen, verklaarde een functionaris van de Verenigde Naties.

Grondtroepen?

Wat hebben de Russen erbij te winnen? ‘Rusland trekt zich nergens iets van aan. Maar ik vind het moeilijk in te schatten wat het Kremlin precies wil met Syrië. Hun tactiek is lastig te doorgronden. De beslissingen worden maar in een kleine kring (rond de Russische president Poetin, red.) genomen.’

Het is wel duidelijk dat Rusland zich vooral richt op het bondgenootschap met Assad, en de bestrijding van de ‘gematigde rebellen’, en niet zozeer op IS. ‘Hoewel ze het moslimfundamentalisme wel als een heel groot probleem zien,’ voegt de Groningse analist eraan toe.

Volgens Rusland zou Turkije een militaire invasie overwegen, iets dat de Turken overigens met klem ontkennen. Saudi-Arabië heeft aangeboden om het leger op IS af te sturen. Komen er grondtroepen? ‘Het zou kunnen,’ zegt Rusman daarover, zeker als de situatie voor de rebellen uitzichtlozer wordt en Assad steviger in het zadel komt te zitten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.