Nieuwe vluchtelingenstroom op gang door leegloop Aleppo

06 februari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Door bombardementen op de Syrische stad Aleppo is er een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gekomen. Aan de grens met Turkije hebben zich tienduizenden vluchtelingen gemeld.

Bij de grensovergang Bab al-Salam hebben zich zaterdag al 20.000 mensen verzameld. In de stad Asas, eveneens vlakbij de grens, houden zich volgens de Verenigde Naties circa 10.000 vluchtelingen op.

Kampen

De gouverneur van de Turkse provincie Kilis zei zaterdag dat er 35.000 vluchtelingen in de laatste 48 uur aan de grens zijn gekomen. De meeste ontheemden worden naar Turkse kampen aan de Syrische kant van de grens gebracht. Dit zijn de kampen waarvandaan de afgelopen maanden veel mensen naar Europa zijn getrokken.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu is de nieuwe vluchtelingenstroom veroorzaakt door Russische bombardementen. ‘We hebben al 5.000 Syrische vluchtelingen opgevangen en nog 50.000 tot 55.000 mensen zijn onderweg. We kunnen ze daar niet alleen laten. De Russische luchtaanvallen zijn gericht op scholen, ziekenhuizen en burgers,’ zei hij tegen persbureau Reuters.

Humanitair principe

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) noemt de Russische bombardementen ‘onaanvaardbaar’. Hij dringt er bij de Turken op aan om alle vluchtelingen op te vangen. ‘Dit is een humanitair principe,’ zei Koenders.

Intussen lijkt het er niet op dat Turkije migranten die illegaal naar Europa willen reizen, tegenhoudt. Sinds het begin van het jaar tot 3 februari maakten 67.400 mensen de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zaterdag.

In de eerste drie dagen van februari maakten kozen 6.911 mensen het ruime sop. Ter vergelijking: een jaar eerder waren dat er 2.873. Minstens 366 mensen zijn dit jaar al om het leven gekomen tijdens de oversteek of worden vermist.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.