buitenland

Nieuwe clash Duitse regering: SPD opeens tegen strenge asielregels

07 februari 2016Leestijd: 3 minuten

De rust in de Duitse coalitie na een akkoord over strengere asielwetgeving heeft iets meer dan een week geduurd. De SPD keert zich opeens tegen het inperken van gezinshereniging, bij CDU/CSU reageren ze woest.

Eind januari werd afgesproken om gezinshereniging de komende drie jaar te beperken. Alleen migranten die onder het Verdrag van Genève vallen, houden recht op gezinshereniging. Alle andere asielzoekers, die niet persoonlijk worden vervolgd in hun thuisland, mogen geen familieleden over laten komen. De maatregel moet migratie minder aantrekkelijk maken.

Dit weekend legde de SPD een bom onder de plannen. Vicekanselier Sigmar Gabriel zei tegen de Duitse omroep ARD dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor minderjarige asielzoekers: de sociaaldemocraten willen dat alle niet-begeleide jongeren hun ouders mogen laten overkomen.

‘Geen nieuw businessmodel’

Het veroorzaakt een felle reactie van coalitiepartner CDU. In de Duitse krant Bild am Sonntag wijst CDU-vicevoorzitter Thomas Strobl het SPD-plan af: ‘We willen niet een nieuw businessmodel creëren waarbij kinderen eerst naar Duitsland komen, om daarna hun ouders over te brengen.’

Volgens de christendemocraten is er bovendien geen enkele ruimte om de maatregelen te veranderen, omdat de plannen vorige week al uitvoerig zijn besproken en aangenomen. De secretaris-generaal van het CDU, Andreas Scheuer, haalde hard uit naar de coalitiepartner: ‘Een carnavalsvereniging is nog beter georganiseerd.’

Kritiek van alle kanten

Volgens het Duitse persbureau DPA wordt zondag achter de schermen getracht de SPD tot bedaren te brengen. De onrust binnen de coalitie van CDU/CSU en SPD is al een tijd gaande; in de meeste gevallen draaien de ruzies om de aanpak in de migratiecrisis.

Het Beierse CSU wil alsmaar strengere maatregelen om de asielstroom in te dammen, de SPD wil een meer humanitaire aanpak. Het CDU van Angela Merkel krijgt kritiek van beide kanten.

De afgelopen tijd is de populariteit van Merkel en haar regering sterk afgenomen. De voortdurende stroom van migranten, 1,1 miljoen in 2015, heeft tegelijkertijd gezorgd voor de opkomst van een nieuwe partij: Alternative für Deutschland.

Eind januari werd afgesproken om gezinshereniging de komende drie jaar te beperken. Alleen migranten die onder het Verdrag van Genève vallen, houden recht op gezinshereniging. Alle andere asielzoekers, die niet persoonlijk worden vervolgd in hun thuisland, mogen geen familieleden over laten komen. De maatregel moet migratie minder aantrekkelijk maken.

Dit weekend legde de SPD een bom onder de plannen. Vicekanselier Sigmund Gabriel zei tegen de Duitse omroep ZDF dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor minderjarige asielzoekers: de sociaaldemocraten willen dat alle niet-begeleide jongeren hun ouders mogen laten overkomen.

‘Geen nieuw businessmodel’
Het veroorzaakt een felle reactie van coalitiepartner CDU. In de Duitse krant Bild am Sonntag wijst CDU-vicevoorzitter Thomas Strobl het SPD-plan af: ‘We willen niet een nieuw business-model creëren waarbij kinderen eerst naar Duitsland komen, om dan hun ouders over te brengen.’

Volgens de christendemocraten is er bovendien geen enkele ruimte om de maatregelen te veranderen, omdat de plannen vorige week al zijn aangenomen. De secretaris-generaal van het CDU, Andreas Scheuer, haalde hard uit naar de coalitiepartner: ‘Een carnavalsvereniging is nog beter georganiseerd.’

Kritiek van alle kanten
Volgens het Duitse persbureau DPA wordt zondag achter de schermen getracht het SPD tot bedaren te brengen. De onrust binnen de coalitie van CDU/CSU en SPD is al een tijd gaande; in de meeste gevallen draaien de ruzies om de aanpak in de migratiecrisis.

Het Beierse CSU wil alsmaar strengere maatregelen om de asielstroom in te dammen, de SPD wil een meer humanitaire aanpak. Het CDU van Angela Merkel krijgt kritiek van beide kanten. De afgelopen tijd is de populariteit van Merkel en haar regering sterk afgenomen.

De voortdurende stroom van migranten, 1,1 miljoen in 2015, heeft tegelijkertijd gezorgd voor de opkomst van een nieuwe partij: Alternative für Deutschland. Het AfD spreekt zich fel uit tegen de komst van meer asielzoekers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.