Nederlandse abortusservice voor vrouwen met zika-virus

01 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Zwangere vrouwen in Midden- en Zuid-Amerika die besmet zijn met het zika-virus kunnen via de Nederlandse abortus-service Woman on Web, gratis abortuspillen krijgen.

De vrouwen moeten wel medisch kunnen aantonen dat ze het virus hebben en minder dan negen weken zwanger zijn. Na een online consult ontvangen de vrouwen gratis een setje pillen via de post waarmee de abortus wordt opgewekt.

Illegaal

Het plegen van abortus is in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika illegaal of alleen toegestaan om het leven van een vrouw te redden. In Brazilië, het land met de meeste zika-gevallen, kan een vrouw die abortus pleegt zelfs een gevangenisstraf riskeren.

Sinds de verspreiding van het zika-virus in Midden- en Zuid-Amerika is het aantal illegale abortussen gestegen. De organisatie biedt de hulp omdat het zich zorgen maakt over de onveilige situatie in illegale abortusklinieken.

Rebecca Gomperts, de drijvende kracht achter Women on Waves en Women on Web, vertelt aan de NOS waarom ze de pillen gratis aanbieden. ‘Wij willen vrouwen goede informatie bieden en duidelijk maken dat ze eventueel een abortus kunnen krijgen.’

Ze denkt dat de actie bijdraagt aan het indammen van de onrust en de paniek onder zwangere vrouwen in Latijns-Amerika. ‘Nu zoeken vrouwen iemand die hen kan helpen bij een abortus. Zeker in een land als Brazilië is dat lang niet altijd veilig. Wij kunnen wel veilige hulp bieden als dat gewenst is.’

Zika

Het zika-virus was in eerste instantie ongevaarlijk, maar is gemuteerd tot een virus dat door de placenta van zwangere vrouwen kan dringen. Geïnfecteerde kinderen kunnen geboren worden met een onderontwikkeld en klein hoofd, wat op latere leeftijd verstandelijke beperkingen met zich mee kan brengen.

Dat het virus daadwerkelijk iets te maken heeft met de hersenafwijking, is nog niet bewezen. Het wordt onderzocht of de geboorte van kinderen met een schedelafwijking een direct gevolg is van infecties met het zika-virus.

Er zijn al zo’n 4.000 gevallen van baby’s met een schedelafwijking. Van zes gevallen staat vast dat de moeder het zika-virus had. Het virus heeft zich de afgelopen weken snel verspreid, het is niet van mens op mens overdraagbaar; een mug verspreidt het. In Nederland komt die mug niet voor.

WHO

Maandag komt de World Health Organization (WHO) in een spoedzitting bijeen om te bepalen of het om een noodsituatie gaat. Als de WHO constateert dat het een wereldwijde noodsituatie is, dan krijgt de organisatie extra bevoegdheden. Zo kunnen ze landen aanwijzingen gaan geven om de ziekte te bestrijden.

Vorige week werd bekend dat er nog aan het einde van dit jaar een vaccin klaarligt om het zika-virus te bestrijden. Mocht er een noodtoestand uitbreken, dan kan het vaccin al in spoedgevallen gebruikt worden in oktober of november, is de verwachting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.