buitenland

Koerdische Vrijheidsvalken eisen aanslag Ankara op

19 februari 2016Leestijd: 1 minuut

De Koerdische militante beweging de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag in Ankara deze week. De bomaanslag was een vergelding voor de politiek die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bedrijft.

Dat liet de TAK weten in een verklaring, waarin de aanslag wordt geclaimd.

YPG

De TAK is voortgekomen uit de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die zowel in Turkije als Europa en Amerika als terreurbeweging bekend staat. De TAK geeft aan verder te gaan met het plegen van aanslagen, als wraak voor het ‘manipuleren door Erdogan van de internationale machten tegen het Koerdische volk’.

De TAK weerlegt hiermee de eerdere beschuldiging van Erdogan, die verklaarde dat de Koerdische YPG-militie verantwoordelijk was voor de aanslag. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu was de dader een jonge YPG-strijder uit het noorden van Syrië.

Vaag

De medeoprichter van de PKK, Cemil Bayik, zinspeelde er donderdag op dat de aanslag in de hoofdstad ‘een vergelding voor het bloedbad in Koerdistan zou kunnen zijn’. De PKK bleef vaag over de mogelijke betrokkenheid, maar de YPG bleef volhardend in het ontkennen van de beschuldigingen.

De  ontkenningen van de YPG worden nu wordt nu bevestigd door de verklaring van de TAK. Volgens de YPG was de beschuldiging van Erdogan een voorwendsel van Turkije voor een invasie in het noorden van Syrië. De groep wordt nu al een aantal dagen hevig aangevallen door Turkije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.