buitenland

Is Britse deal begin van ‘populistische golf’ tegen EU?

16 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De 28 EU-lidstaten komen donderdag en vrijdag bijeen om een hernieuwd EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië te bespreken. Een aantal lidstaten hoopt dat met het akkoord, onder meer over een verlaging van uitkeringen aan migranten, ook zij concessies kunnen eisen van de Unie.

‘Dit is een cruciaal moment in de onderhandelingen,’ zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk op maandag. In de komende dagen moeten de Britten de lidstaten overtuigen om voor het conceptakkoord te stemmen.

Tusk wil de Britten binnen de Unie houden, maar vreest dat andere landen in reactie op een akkoord ook zullen strijden voor meer autonomie. De EU-leider spreekt van ‘egoïstische doelen’ die de EU op ‘de rand van zelfmoord’ zetten.

Uitkeringen

De ‘populistische golf’ tegen de EU die Tusk zei te vrezen lijkt vorm te krijgen. Een aantal elementen uit het akkoord zouden alleen moeten gelden voor de Britten, maar andere EU-lidstaten willen ook mee profiteren.

Zo staat in de deal dat Groot-Brittannië gereedschappen krijgt om uitkeringen aan EU-migranten te verlagen. Als een migrant bijvoorbeeld kinderen heeft wonen in het land van herkomst, mogen de Britten de hoogte van kinderbijslag aanpassen aan het welvaartsniveau daar.

Onder meer de Oostenrijkse regering hoopt dat ze na de Britse deal eenzelfde concessie kunnen krijgen van de EU. ‘Oostenrijk betaalt elk jaar 230 miljoen euro aan kinderen die niet in Oostenrijk wonen,’ zei de minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz in Krone Zeitung.

Meer discussies

In andere landen zou serieus worden overwogen om eigen onderhandelingen over het EU-lidmaatschap te starten. De Deense premier Lars Løkke Rasmussen – een voorstander van de Britse deal – zei het conceptakkoord te beschouwen als ‘de basis voor een verdere discussie over EU-regels’. EU-diplomaten zeggen bovendien de bewegingen van de regeringen in Italië en Polen met argwaan te volgen.

De Hongaarse premier Viktor Orbàn zei eind vorig jaar al dat wat hem betreft EU-vedragen moeten worden veranderd. Hij wil de hele machtsstructuur van de EU aanpassen, zodat lidstaten meer soevereiniteit krijgen. Het Franse Front National kondigde eerder aan voorstander te zijn van een referendum over de EU, net als in Groot-Britannië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.