buitenland

‘IS-Beatles’ geïdentificeerd: dit zijn de handlangers van Jihadi John

08 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De 32-jarige Londenaar Alexanda Kotey is geïdentificeerd als lid van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Kotey maakte deel uit van een Britse groep van vier terroristen, waar ook Mohammed Emwazi – beter bekend als Jihadi John – en de geïdentificeerde Aine Davis bij hoorden.

Een functionaris van de Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden het lidmaatschap van Kotey bij de Britse IS-coalitie, schrijft The Washington Post. Het is onbekend waar hij op dit moment verblijft. 
Een derde lid van de groep is volgens The Guardian geïdentificeerd als Aine Davis. De identiteit van de vierde extremist is nog niet aan het licht gekomen.

Beatles

Het viertal was verantwoordelijk voor het martelen en executeren van westerse gijzelaars. De groep werd door de gevangenen The Beatles genoemd vanwege de Britse tongval. Justitie merkt de vier jihadisten aan als John, Paul, George en Ringo. Het is niet duidelijk of Kotey wordt gezien als Ringo of George. Hij wordt niet aangemerkt als Paul, omdat die een kleinere rol vertolkte.

De Britse extremisten stonden bekend om hun wreedheid bij de gijzelingen. Zo vertelde de Deense fotograaf Daniel Rye in oktober dat hij vijfentwintig keer op zijn ribben werd getrapt toen hij 25 jaar werd. Ook werd Rye gedwongen om de tango te dansen met Emwazi. Na de dans werd de Deen tegen de grond gesmeten omdat hij Emwazi niet aankeek. Ook werd er gedreigd dat Rye zijn neus zou worden afgesneden.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei in november dat Emwazi was gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. De terrorist was te zien in verschillende onthoofdingsvideo’s, zo sneed de beruchte IS-beul de keel van de Amerikaanse journalist James Foley door en behoorden vele andere gijzelaars tot zijn slachtoffers.

Jeugd

De Londenaar Kotey heeft een Ghanees-Cypriotische achtergrond. Hij groeide op in het westen van Londen en ging daar geregeld naar de Al-Manaarmoskee. Een islamitisch gebedshuis dat ook regelmatig werd bezocht door Emwazi.

De twee radicaliseerden en werden lid van de extremistische groep London Boys. Deze groep zou verschillende aanslagen hebben voorbereid in Groot-Brittannië. Familieleden van Kotey zeggen dat ze hem al ‘een aantal jaar’ niet meer hebben gezien.

Emwazi groeide op in dezelfde regio bij een welgesteld gezin. Hij is afgestudeerd als programmeur. The Washington Post schrijft dat het niet duidelijk is op welk moment Kotey in contact kwam met Emwazi en wanneer hij precies naar Syrië is afgereisd.

Ook Davis, die eerder drugs verhandelde, bezocht de Al-Manaarmoskee. Hij zou volgens bevriend zijn geraakt met Kotey en Emwazi toen ze nog in de Engelse hoofdstad woonde. Davis zou vastzitten omdat hij betrokken was bij de aanslagen in het toeristische hart van Istanbul op 12 januari.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.