buitenland

Hoe oud waren Amerikaanse presidenten bij hun aantreden?

19 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Zijn er overeenkomsten tussen degenen die het wisten te schoppen tot president van Amerika? In aanloop naar de verkiezingen in november bestudeert elsevier.nl de 43 presidenten. Deel 3: leeftijd

Wanneer ben je te oud om president te worden? Tijdens de campagne van 1984 werd Ronald Reagan, destijds 73 jaar oud, deze vraag letterlijk gesteld.

Reagan reageerde met een grap: ‘Ik ga van leeftijd geen issue maken deze campagne: ik wil de jeugdigheid en onervarenheid van mijn tegenstander niet uitbuiten.’ Reagan won in 1984 de verkiezingen en werd de oudste president van Amerika.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vijftigers

De gemiddelde leeftijd waarop een Amerikaanse president het Witte Huis betrad is 54 jaar en 11 maanden. De huidige president, Barack Obama, was in 2008 een stuk jonger dan dat: 47.

Toch was hij zeker niet de jongste president. Dat was Theodore Roosevelt, die 42 jaar oud was toen hij de doodgeschoten William McKinley verving. De jongste gekozen president was John F. Kennedy, op 43-jarige leeftijd. Om überhaupt in aanmerking te komen voor het presidentschap moet iemand trouwens 35 jaar oud zijn.

Sanders

Bij de Democraten is Bernie Sanders in 2016 de nestor: op de dag van de verkiezingen in november 2016 wordt hij 75. Dat zou hem de oudste president ooit maken, maar zover is het nog lang niet.

De oudste kandidaat in 2016 bij de Republikeinen is koploper Donald Trump. De controversiële vastgoedmagnaat is 69 en wordt in juni 70 jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.