Heibel in en rond Duitse partij AfD na ‘schieten op migrant’

03 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De kritiek uit eigen gelederen op voorzitter Frauke Petry zwelt aan, nadat zij dit weekeinde opmerkelijke uitspraken deed over het tegenhouden van migranten aan de Duitse grens.

Haar uitspraak dat de ‘politie in noodgevallen wapens moet kunnen inzetten tegen illegale migranten’ doet flink wat stof opwaaien bij partijgenoten. Een advocaat uit Hannover heeft de politicus aangeklaagd.

‘Inhumaan’

Deze opmerkingen kunnen niet, zegt Paul Hampel, voorzitter van de lokale AfD in deelstaat Nedersaksen. Vicevoorzitter Alexander Gauland zegt dat het schieten op mensen ‘niet aan de orde’ is, en distantieerde zich van Petry.

Ze moet ‘onder controle worden gebracht’, als zij niet zelf haar conclusies trekt, zegt een ander lid dat anoniem wil blijven, meldt de Oostenrijkse site Nachrichten.

Ook AfD-oprichter Bernd Lucke, die de partij in juli al de rug toekeerde, is verbolgen over de uitspraken. Hoe de AfD met vluchtelingen omgaat is ‘inhumaan, onmenselijk en niet te verkroppen’, zegt hij. In zijn ogen volgt doet de partij tijdens deze migrantencrisis aan ‘hatelijke politiek’. De partijtop zou in het geheim bij elkaar zijn gekomen om over de kwestie te spreken.

Voldoende steun?

Daarin is Petry over de tong gegaan als een ‘strategisch risico’, schrijft Frankfurter Allgemeine. De controverse doet geen afbreuk aan het aantal kiezers dat zegt te gaan stemmen op de anti-europartij. De AfD blijft in de peilingen rond de 10 procent hangen, blijkt woensdag.

Petry zelf geeft de media de schuld. ‘Ze (de media) wilden graag een kop maken met “de AfD zal schieten op vluchtelingen”. Mijn woorden zijn verdraaid, sprak zij dinsdag in Dresden – de stad waar zij is geboren. ‘Dat is journalistiek gezien volstrekt onaanvaardbaar.’

Petry is verder niet onder de indruk van de kritiek. ‘Ik blijf staan waar ik sta, en ik geloof er voldoende steun voor mij is. Zie ik eruit alsof ik onder druk sta?’ Ze reageerde daarmee op een bericht van Bild dat de Alternative für Deutschland zoekt naar een alternatief voor Petry.

Illegalen

Als het aan het AfD ligt, komen er veel meer agenten aan de grens met Oostenrijk en wordt er een hek gebouwd. ‘Kijk naar Spanje, daar hebben ze al een hoog hek,’ waren de woorden van Petry zaterdag in een interview met de Duitse krant Mannheimer Morgen.

Mochten migranten toch op illegale wijze Duitsland binnenkomen, dan moeten politieagenten hun wapens gebruiken. ‘In geval van nood,’ voegde Petry daaraan toe. ‘Zo staat het in de wet.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.