buitenland

Dit zijn de Turkse redenen voor aanval op Syrische Koerden

16 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De milities van de Syrische Koerden worden nu al een paar dagen gebombardeerd door Turkije. Het is een nieuwe wending die het Syrische conflict er alleen maar gecompliceerder op maakt, en leidt tot verse spanningen tussen Rusland en Turkije. Maar wat geeft Ankara zelf op als reden voor de luchtaanvallen?

Het draait feitelijk om Azaz, een plaats niet ver van de Turks-Syrische grens. Het stadje, met zo’n dertigduizend inwoners, is een belangrijke aanvoerroute tussen Syrië en Turkije.

Ankara wil tegen elke prijs voorkomen dat het strategisch geachte Azaz in handen valt van de YPG-milities, die de afgelopen tijd aan een opmars bezig zijn. Als dat wel gebeurt, zei premier Ahmet Davutoglu, komen wij met een ‘keihard antwoord’.

Volgens de premier hebben de beschietingen inmiddels voorkomen dat de YPG-strijders zijn verdreven uit de omgeving rond Azaz. Deze milities zijn bondgenoot van Rusland, en tegenstanders van Islamitische Staat (IS).

Rapport

In een rapport van officials van veiligheidsdiensten staat volgens Hürriyet dat de PYD samen met de Syrische president Bashar al Assad een nieuwe vluchtelingenstroom op gang proberen te krijgen. Er zijn volgens dit rapport welgeteld tien vluchtelingenkampen tussen Azaz en de Turkse grens.

Als Assad samen met de PYD-milities deze kampementen binnentrekt, zullen de ontheemden hun toevlucht zoeken in Turkije. Het land vangt al meer dan 2 miljoen vluchtelingen op, en zegt een nieuwe influx niet aan te kunnen.

De opmars van de Syrische Koerden rond Azaz heeft volgens de Turken niets te maken met de strijd tegen IS, want het gaat hier om een ‘IS-vrij gebied’. Feitelijk het enige waar de Syrische Koerden op uit zijn, is terreinwinst, en dat ziet Turkije als een grote bedreiging. Immers, de PYD wordt gezien als een verlengstuk van de PKK. Ankara beschouwt deze Koerdische beweging als een terreurorganisatie.

‘Provocatie’

Deze informatie is volgens de Turkse krant gedeeld met bondgenoten, onder anderen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Turkije beschuldigt Rusland dezelfde tactiek toe te passen als in de Tsjetsjeense oorlog.

Het Kremlin, dat bondgenoot Bashar al-Assad steunt met bombardementen, noemt de Turkse aanvallen op de YPG-milities een ‘provocatie‘. Moskou zegt ‘erg bezorgd’ te zijn over de ‘agressieve acties tegen een buurland’.

De lijn die door Ankara is ingezet, is een bedreiging voor de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten, vindt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Moskou doet daarom een beroep op de VN-Veiligheidsraad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.