buitenland

Canadezen stoppen bombardementen op IS: wat doen ze wel?

08 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Canada stopt met het uitvoeren van luchtaanvallen tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In plaats daarvan wil het land zich richten op het trainen van Iraakse grondtroepen.

Dat kondigde de Canadese premier Justin Trudeau dinsdag aan. Daarmee maakt hij een van zijn verkiezingsbeloftes waar, schrijft de Canadese publieke omroep CBC.

Lesje

‘Het is belangrijk te weten dat luchtaanvallen erg nuttig zijn om militaire successen te boeken op de korte termijn, maar op de lange termijn zorgen ze niet voor stabiliteit voor de lokale bevolking,’ zei Trudeau tijdens een persconferentie in Ottawa. Hij werd daar bijgestaan door de ministers Harjit Sajjan (Defensie), Stéphane Dion (Buitenlandse Zaken), en Marie-Claude Bibeau (Internationale Ontwikkeling).

Trudeau verwijst naar de Canadese aanwezigheid in Afghanistan en zegt dat de Canadezen ‘hun lesje hebben geleerd’. Op dit moment vliegen er zes Canadese gevechtsvliegtuigen boven noord-Irak. Zij worden uiterlijk 22 februari teruggeroepen. Trudeau benadrukt dat Canada vanaf nu een ‘non-combat’-rol op zich neemt.

In plaats van de luchtaanvallen, richt Canada zich op het trainen van lokale troepen om IS te bestrijden. Op dit moment zijn er 69 leden van de Canadian Forces aanwezig om Iraakse soldaten te trainen. Dit aantal wordt verdrievoudigd. Ook wordt het aantal soldaten verhoogd van 230 naar 600. Tot slot belooft Canada 840 miljoen Canadese dollar verspreid over drie jaar als humanitaire steun, en nog eens 270 miljoen dollar om Jordanië en Libanon te helpen met vluchtelingenkampen.

Afleidingsmanoeuvre

Het nieuwe beleid van Trudeau moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Volgende week debatteert het parlement over het voorstel.

De linkse Trudeau kan alvast op kritiek rekenen van de Conservatieve Partij. ‘Een stap achteruit,’ noemt Rona Ambrose, de leider van de partij, de beslissing om bombardementen te staken. Volgens Ambrose zijn alle andere maatregelen slechts bedoeld om af te leiden van het feit dat de Canadese gevechtsvliegtuigen worden teruggetrokken.

De Canadese minister Sajjan reist deze week af naar Brussel om daar te praten met andere ministers van Defensie van NAVO-landen. De onderwerpen daar zijn onder meer de strijd tegen IS en de migratiecrisis in Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.