‘Cameron krijgt zijn rode kaart om EU-wetten te blokkeren’

02 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

‘Brussel’ probeert een Brexit te voorkomen, en onderhandelt daarom met Londen over een hernieuwde positie van de Britten in de Europese Unie. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk presenteert dinsdag een nieuw voorstel.

Groot-Brittannië en de EU zijn het vandaag in elk geval al eens geworden over een mechanisme waarmee Europese wetgeving kan worden tegenhouden, in de Britse media ook wel het ‘rode kaart’-systeem genoemd

Het is een wens van premier David Cameron, die het binnenhalen van dit punt ongetwijfeld als een overwinning ziet. ‘Bespottelijk’, zegt de eurosceptische politicus Nigel Farage daarover, zo veel verandert er volgens hem immers niet. Hij wijst erop dat in de Raad van de Europese Unie (Raad van Ministers) een meerderheid nieuwe wetgeving kan blokkeren. Maar wat houdt deze ‘rode kaart’ precies in?

Referendum

Het gaat hier om een mechanisme waarmee een groep lidstaten Europese wetgeving kan tegenhouden of veranderingen kan eisen. Er moet in dat geval sprake zijn van 55 procent van de 28 landen die zijn aangesloten bij de EU. Volgens een bron in Downing Street 10 krijgen de Britten hierdoor meer macht om onwelgevallige wetten af te wijzen.

‘Het verzekert ons dat de Europese Commissie niet zo maar de wensen van (bijvoorbeeld Britse) parlementariërs kan negeren. Het vergroot de democratische controle over alles wat de EU doet,’ zegt hij, schrijft The Guardian.

Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door alle lidstaten. Uiteindelijk spreekt het Britse volk zich in een referendum uit over de eventuele deal, en daarmee of het tot een Brexit komt, of niet. Het referendum wordt naar verwachting volgend jaar gehouden. Het is zaak voor Cameron om voor die tijd een significant pakket op tafel te hebben liggen. De premier wil zijn land graag in de EU houden.

Geel en oranje

Op dit moment is er al zoiets als een ‘gele kaart’ voor nationale parlementen, maar die is niet krachtig genoeg gebleken, vindt Londen. De gele kaart kan worden getrokken als een van de 28 lidstaten het niet eens is met een wet uit Brussel. De Europese Commissie wordt dan gedwongen de wetgeving nog eens goed te bestuderen, en deze te heroverwegen.

Aanvullend is er ook nog de mogelijkheid om de oranje kaart te trekken. In dit geval moeten er bezwaren leven bij ten minste 50 procent van de nationale volksvertegenwoordiging. De Europese Commissie buigt zich er dan nog een keer over.

Als deze besluit het voorstel te handhaven, wordt het doorgestuurd naar het Europees Parlement en de Raad van Ministers, die de wettekst moeten goedkeuren. De oranje kaart is overigens nog nooit getrokken, de gele kaart twee keer.

Eerder waren er al berichten dat Tusk en Cameron na lang onderhandelen overeen waren gekomen dat de Britten een ‘noodrem‘ mogen gebruiken om sociale uitkeringen aan inwoners uit andere EU-landen te weigeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.